Όλα δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος γρίφος στις πληρωμές του ΕΦΚΑ λύνεται στα τέλη Απριλίου, καθώς θα καταβληθούν τα ποσά που εναγωνίως αναμένουν άνω των 30.000 συνταξιούχων. Αφορά όσους έχουν λαμβάνειν από συντάξεις δύο ταχυτήτων, δηλαδή Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας, που πιστώνεται την τακτοποίηση του προβλήματος, δηλώνει στην «Α» ότι «χάρη στην υπομονή και την επιμονή του υπουργείου και με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λύθηκε και αυτό το πρόβλημα που μας άφησε ο ασφαλιστικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση αφορά γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους με σύνταξη από Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών». Εδώ έχουμε το παράδοξο ότι η ρύθμιση αφορά άνω των 1.100 διαφορετικών περιπτώσεων!

Αυτοί οι συνταξιούχοι περίμεναν έως και επτά έτη. Ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική αδικία, αφού ο ΕΦΚΑ είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, έως ότου οι Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Τουφεξής έδωσαν τη λύση. Η υπομονή αυτών των ανθρώπων πρωτοφανής. Αγώνες μηνών για δικαίωση. Περίμεναν 81 μήνες, ενώ τα προεδρεία των συνταξιούχων πίεζαν συνεχώς. «Ζήσαμε απίστευτες περιπτώσεις», τονίζει ο πρόεδρος των συνταξιούχων, ιδιαίτερα μαχητικός, Ηλίας Ηλιόπουλος. «Τα δίκαια των συνταξιούχων παίρνουν τη σειρά τους σιγά σιγά». Και αυτή είναι η αλήθεια. Ο νόμος Κατρούγκαλου με τις περικοπές των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ -κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο- «κατακεραύνωσε» 2.600.000 συνταξιούχους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του θέματος έχουν ως εξής:

  • Η αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές μετά την εκκαθάριση φτάνει έως και τα 300 ευρώ τον μήνα.
  • Μαζί με την αύξηση έρχονται και τα αναδρομικά για το διάστημα που εκκρεμούσαν οι εκδόσεις των συντάξεων.
  • Αφορά συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης.
Ποιο ήταν το σχέδιο δράσης του ΕΦΚΑ; «Ενεργοποιήσαμε το λογισμικό», τονίζει ο υπουργός Εργασίας, «έγιναν οι αναγκαίοι έλεγχοι και μπήκε σε λειτουργία η αυτόματη διαδικασία της απονομής της σύνταξης».

Οι επόμενες κινήσεις έχουν ως εξής:

  • Άμεση καταβολή στα τέλη Απριλίου μαζί με τις επόμενες πληρωμές αρκετών χιλιάδων δικαιούχων που ανέμεναν.
  • Διαρκείς πιστώσεις έως τα τέλη του καλοκαιριού.
  • Κάθε μήνα θα βγαίνουν άνω των 3.500-4.000 συντάξεων.

Ποιους αφορά

Αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13/5/2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτοί οι συνταξιούχοι ανήκουν στο ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ, αλλά πρόκειται και για αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους με ένσημα στο ΕΤΑΑ και παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Όλοι αυτοί κατέβαλαν εισφορές σε δύο Ταμεία. Τι γίνεται όμως με τις εισφορές τους;

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει: «Οι διπλές αυτές εισφορές από το 2017 αξιοποιούνται είτε για να έχουν μεγαλύτερη σύνταξη ή για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης. Δηλαδή από το 2017 και μετά. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης. Ενώ λοιπόν όλοι αυτοί εισέπρατταν την πρώτη σύνταξή τους από το ΙΚΑ ή το ΕΤΑΑ, δεν ελάμβαναν την προσαύξηση της σύνταξης από τον ΟΑΕΕ ή το Δημόσιο. Αυτό τώρα λύνεται».

Πώς όμως θα πάρει ο συνταξιούχος τα χρήματά του; Η κυρία Νικολοπούλου εξηγεί: «Στην κύρια σύνταξη δίδεται το ποσό που προκύπτει με τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση».

Παραδείγματα


ΔΗΜΟΣΙΟ

- Συνταξιούχος με παράλληλη ασφάλιση 27 ετών κατηγορίας ΠΕ.

Θα λάβει αύξηση αποδοχών 480 ευρώ μεικτά τον μήνα και αναδρομικά 480 επί 81 μήνες = 38.880 ευρώ.

- Συνταξιούχος με παράλληλη ασφάλιση 25 ετών κατηγορίας ΥΕ.

Θα λάβει αύξηση αποδοχών 375 ευρώ μεικτά τον μήνα και αναδρομικά 375 επί 81 μήνες = 30.375 ευρώ.

- Συνταξιούχος μηχανικός με ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο.

Αρχικά έλαβε σύνταξη μόνο από το Δημόσιο. Από ΤΣΜΕΔΕ λαμβάνει πλέον προσαύξηση 180 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 4 ετών από τον Μάιο του 2018, συνολικά ποσό ύψους 9.185 ευρώ μεικτά.

ΙΚΑ

- Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης και παράλληλο ασφαλιστικό χρόνο 20 ετών στον ΟΑΕΕ έως το 2016.

Από το 2017 βγήκε στη σύνταξη. Σήμερα λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά. Με την αύξηση του 30% φτάνει στα 1.300 ευρώ. Επίσης, δικαιούται αναδρομικά 300 επί 60 μήνες = 18.000 ευρώ μεικτά.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/4