«Τήρησα την υπόσχεση που τους έδωσα, λύσαμε τον γόρδιο δεσμό και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας πήραν μπρος», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πολιτική εκδήλωση εκεί.

«Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όσα πετύχαμε με όλη την ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυτά τα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε. Αυτό το στοίχημα ακριβώς θεωρεί η κυβέρνηση ότι έχει ήδη κερδηθεί, των επενδύσεων στη χώρα. Μόνο για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει στοιχεία ρεκόρ: αύξηση της τάξης του 35% το 2022 σε σχέση με το 2021, με εισροές το 2022, που ξεπέρασαν τα 7,2 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. το 2021.

Τα «διαμάντια» του επενδυτικού ράλι είναι πολλά, κάποια «τρέχουν» βάσει χρονοδιαγράμματος, κάποια χάνουν έδαφος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και κάποια βλέπουν φιλόδοξους «πελάτες» να οπισθοχωρούν. Η αγορά, όμως, επιμένει πως ό,τι χάνεται σε αυτή τη διαδρομή προς την ανάπτυξη είναι αμελητέο μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα που ήδη διαφαίνεται πως μόνο θετικό πρόσημο θα έχει. Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» παρουσιάζει το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της χώρας και καταγράφει τους σκοπέλους που θα πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την τελική υλοποίηση των έργων.

Τεχνολογικοί κολοσσοί επιλέγουν την Ελλάδα

Τα παραπάνω νούμερα αφορούν τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας: η Nova (με 2 δισ. ευρώ έως το 2027), το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, η Amazon Web Services με επένδυση ύψους 150.000.000-200.000.000 ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή της Νάξου σε «έξυπνο» νησί, η εγκατάσταση του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας της γερμανικής εταιρείας TeamViewer στα Ιωάννινα με 200 θέσεις εργασίας, το επενδυτικό πρόγραμμα το ΟΤΕ και της Deutsche Telekom, ύψους 3 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα έως το 2027 για την κάλυψη 3.000.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών.

Επίσης, η επένδυση ύψους 600.000.000 ευρώ της Vodafone για επέκταση του δικτύου 5G, η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 600.000.0000 ευρώ και να απασχολεί 700 άτομα, η παρουσία της Volkswagen στην Αστυπάλαια, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πεδίο δοκιμών για  αυτόνομη οδήγηση με ηλεκτρικά οχήματα.

Και συνεχίζει η λίστα, με την επένδυση της Microsoft (κατασκευή τριών data centers προς ένα δισ. ευρώ με παραγωγικό χρόνο 10ετίας) να αποτελεί τον μοναδικό «πονοκέφαλο», καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχει για τη Microsoft Hellas η πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού ομίλου τεχνολογίας, μέσω της οποίας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023. Πάντως, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στα τέλη Μαρτίου για την κατασκευή συγκροτήματος κέντρων δεδομένων (data centers) στα Σπάτα και το Κορωπί, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Το παραλιακό μέτωπο: Ελληνικό - Άγ. Κοσμάς - Άλιμος

■ Το Ελληνικό αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ και φιλοδοξεί να προσφέρει θέσεις εργασίας σε περίπου 10.000 εργαζόμενους κατά την υλοποίησή του και σε 75.000 εργαζόμενους με τη λειτουργία του, συνεισφέροντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%. Η Lamda Development παρέδωσε ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο το πρώτο έργο στο Μητροπολιτικό Πάρκο, το Experience Park, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑμεΑ συνολικού εμβαδού 11.000 τ.μ., τα έργα αναβάθμισης της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και η κατασκευή του Marina Tower και του Marina Galleria. Ο δυσάρεστος αιφνιδιασμός που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές είναι η οπισθοχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς, που σχεδίαζε να επενδύσει στην αγορά γραφειακών χώρων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ., με σκοπό να μεταφέρει όλες τις κεντρικές της υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα σε 18 διαφορετικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης αντίστοιχης συμφωνίας επένδυσης βρίσκεται και η Eurobank.

■ Ταυτόχρονα, στη Μαρίνα Αλίμου, το επενδυτικό έργο αξίας 175.000.000 ευρώ με δημιουργία 1.100 θέσεων ελλιμενισμού σε μια έκταση 210 στρεμμάτων, θεωρείται πως αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία. Τον Οκτώβριο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της REDS -που έχει αναλάβει το έργο- Γιώργο Κωνσταντινίδη, που δήλωσε στο powergame.gr «σίγουρος» ότι η νέα μαρίνα θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος, το 2025.

Η εξυγίανση στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας

Επιτυχής θεωρείται η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου. Η ιδιοκτήτρια ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30.000.000 ευρώ στη μονάδα στο Νεώριο, ενώ λίγο πριν από το Πάσχα κατέβαλε στους εργαζόμενους μέρος των οφειλών της προηγούμενης διοίκησης. Σήμερα τα ναυπηγεία απασχολούν 600 εργαζόμενους και εξυπηρετούν περίπου 100 πλοία ανά έτος. Από τον Αύγουστο 2022 εγκρίθηκε και το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για τη διασφάλιση των 600 υφιστάμενων θέσεων εργασίας, τη δημιουργία επιπλέον 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο κατά τα επόμενα 25 έτη, και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία. Πρόκειται για μία άμεση επένδυση ύψους 170.000.000 δολαρίων.

Οι διασώσεις των ΠΙΤΣΟΣ και CRETA FARM

■ Η εξαγορά, από την εταιρεία PYRAMIS, μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού και των εργαστηρίων έρευνας, ανάπτυξης και διαχείρισης ποιότητας του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ στου Ρέντη με παράλληλη διασφάλιση την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων του εργοστασίου αποτελεί ένα από τα καυχήματα της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πολύμηνη καθυστέρηση αποδίδεται στην προσπάθεια αναζήτησης χώρου παραγωγής. Το νέο εργοστάσιο παραγωγής οικιακών συσκευών χτίζεται τώρα στα Οινόφυτα. «Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί είδαμε με τον κ. Παπαθανάση την πρόοδο της εταιρείας “PYRAMIS” στα προϊόντα της πρώην “ΠΙΤΣΟΣ”, καθώς πλέον με παραγωγή στην Ελλάδα, θα βρίσκουμε ελληνικώς παραγόμενα προϊόντα στις αλυσίδες αγορών μας, αλλά και θα εξάγουμε ελληνικώς παραγόμενα προϊόντα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις.

■ Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και για την Creta Farms. Η επένδυση ύψους 20.000.000 ευρώ στην Creta Farms από τον στρατηγικό επενδυτή, Δημήτρη Βιντζηλαίο, έφερε καλές οικονομικές επιδόσεις το 2021, πολύ νωρίτερα από την πρόβλεψη του σχεδίου εξυγίανσης για κερδοφορία τον τέταρτο χρόνο υλοποίησης, δηλαδή το 2023. Η Creta Farms απασχολεί σήμερα 663 εργαζόμενους.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής (23/04).