Μια νέα επιβάρυνση, που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών, αποτελεί το τέλος ταφής απορριμμάτων που, αν και είχε προβλεφθεί από το 2012, τελικά το πρώτο έτος από το οποίο θα ξεκινήσει η καταβολή του είναι το 2022.

Με διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το τελευταίο που ψηφίστηκε από την παρούσα Βουλή, ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες αστικών αποβλήτων, το οποίο ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως τα 35 ευρώ ανά τόνο το 2025. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος αυξάνεται σε 45 ευρώ και από το 2027 και για τα επόμενα χρόνια σε 55 ευρώ ανά τόνο.

Υπολογισμός

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) εκτιμούσε ότι το επιπλέον κόστος για τους Δήμους της Αττικής από το τέλος ταφής ανέρχεται σε 34.700.000 ευρώ για το 2022, ποσό που αυξάνει το ετήσιο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων κατά 30% και αποτελεί το 25% του συνολικού κόστους που διαμορφώθηκε το περασμένο έτος σε 127.700.000 ευρώ.

Το ύψος του τέλους ταφής για όλους τους δήμους της χώρας θα ανέλθει φέτος στα 60.000.000 ευρώ. Το αν αυτό το κόστος περάσει στους δημότες είναι πολιτική απόφαση του κάθε δημάρχου, καθώς μπορεί να αποφασισθεί η μερική ή η πλήρης απορρόφηση του, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνουν οι εκλογές και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στη νέα κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν την τελική επιβάρυνση για τους δημότες. Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού (δήμοι) ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ.

Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Οι υπόχρεοι υποβάλλουν στον ΕΟΑΝ έως τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής, αντίστοιχα, για το Α' και Β' εξάμηνο και αποδίδουν το οφειλόμενο ποσό έως τις 30 Απριλίου και έως τις 30 Οκτωβρίου για το Β' και Α' εξάμηνοα, αντίστοιχα. Επίσης, με απόφαση δύναται να επιβάλλεται επιπρόσθετα τέλος σε ρεύματα αποβλήτων. Το τελικό ποσό αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για τον σκοπό αυτό και διατίθεται για τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί και τα οποία εγκρίνονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό, πάντως, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους δήμους είναι η πρόβλεψη πως το ποσό που υπολογίζεται ότι πρέπει να καταβληθεί για το 2022, ύψους 60.000.000 ευρώ, θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στον ΕΟΑΝ και θα παρακρατηθεί από τους πόρους που θα διατεθούν στους δήμους για το 2024.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/4