Aύξηση 10% σε σχέση με το 2019 καταγράφουν οι αφίξεις των τουριστών από την Κύπρο προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΤ κατά την 24η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «TRAVEL EXPO CYPRUS 2023» στη Λευκωσία.

Η θετική αυτή πορεία αποτυπώνεται ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή Κύπρου, ενώ σύμφωνα με τους tour operator (Kinisis Travel, Xenos Travel) η εικόνα των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν προμηνύει ένα πετυχημένο καλοκαίρι, που όχι μόνο θα κινηθεί σε υψηλά νούμερα, αλλά θα υπερβεί τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) οι Κύπριοι τουρίστες, στην περίοδο προ πανδημίας COVID-19, είχαν πραγματοποιήσει 1,6 εκατ. διεθνή ταξίδια, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει το 32,9% ως ταξιδιωτικός προορισμός.

Όσο για το προφίλ των Κύπριων επισκεπτών στη χώρα μας, έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, οι κύριοι λόγοι ταξιδιού για τους Κύπριους στη χώρα μας είναι η αναψυχή με ποσοστό 66,9%. Ακολουθεί το business travel με ποσοστό 22,4% και μετά οι σπουδές (8,8%) και άλλοι λόγοι (1,9%).

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, οι Κύπριοι επισκέπτονται την Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές με αποδράσεις τριών-τεσσάρων ημερών, ενώ πολλοί μεταβαίνουν και για οικογενειακούς λόγους, επισκεπτόμενοι μέλη της οικογένειάς τους, φίλους που κατοικούν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

grafhma_gia_kypriakh_agora

Φέτος πάντως, πέραν του Sea, Sand and Sun, η αυξητική τάση για την ταξιδιωτική κίνηση από την κυπριακή αγορά προς την Ελλάδα δείχνει πιο έντονο ενδιαφέρον για το city break, τον πολιτιστικό τουρισμό, το MICE αλλά και τα ψώνια (retail tourism).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) που το 2018 τοποθετούσε την Ελλάδα στον πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Κύπρο.

Οσο για το ποιοι είναι οι δύο πιο αγαπημένοι ελληνικοί προορισμοί των Κυπρίων, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έρχονται στην κορυφή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (2019) και με τις διανυκτερεύσεις να αγγίζουν τις 7.230, με μερίδιο αγοράς 3,1%.

Πάνω από το 2019 οι φετινές εισπράξεις

Στα εγκαίνια της φετινής «TRAVEL EXPO CYPRUS», το ανανεωμένο περίπτερο του ΕΟΤ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού της Κύπρου, Κωνσταντίνου Κουμή, και του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τον προϊστάμενο του Γραφείου ΕΟΤ Κύπρου, Πέτρο Σαγάνα.

Από το περίπτερο πέρασαν τουλάχιστον 12 χιλιάδες επισκέπτες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι οι φετινές εισπράξεις από την Κύπρο θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, που ήταν στα 465 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για την περίοδο 2019-2022 η Κύπρος κατέχει την πέμπτη θέση στις κύριες αγορές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γαλλία να προηγούνται.