Πάνω από 10 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη για… 100 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού από τις 120 που δημοσίευσαν αποτελέσματα μέχρι και αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μόλις οι… 20 εμφάνισαν ζημιές! ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, Autohellas, Motor Oil, ΕΛΠΕ και τράπεζες, ήταν οι εταιρείες που ξεχώρισαν. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις δε, τη διαφορά έκαναν Flexopack, Revoil, Alumil, Βιοκαρπέτ, ΓΕΒΚΑ, Εβροφάρμα, Έλαστρον, Ευρωσύμβουλοι, και άλλες με αποτέλεσμα να γράφουν μονοψήφιο p/e.

Επίσης, δεν έλειψαν και τα έκτακτα κέρδη που βελτίωσαν την εικόνα σε περιπτώσεις εταιρειών, όπως η Ελλάκτωρ, η Άβαξ ή η Κέκροψ.

Η πλειοψηφία των εισηγμένων ανταποκρίθηκε θετικά στις προκλήσεις και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις -κορονοϊός, ενέργεια, πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία που απετέλεσε απειλή στις αρχές της προηγούμενης χρήσης- κατάφεραν να καλύψουν τα έξοδα και να εμφανίσουν ισχυρά κέρδη. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, υπάρχει η διάθεση από τις διοικήσεις ανταμοιβής των μετόχων μειοψηφίας με τη διανομή μερισμάτων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 2,6 δισ. ευρώ. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι οι εισηγμένες είχαν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη μεταφοράς και πρώτων υλών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Από εκεί και πέρα, τη χρονιά που διανύουμε, το ενεργειακό κόστος μπορεί να έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά η άνοδος των επιτοκίων είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τις διοικήσεις των εισηγμένων για φέτος, καθώς ήδη από το 2022 φάνηκε πως όσες έχουν υψηλό δανεισμό, η επιβάρυνση είναι σημαντική.

Δεν ήταν, επίσης, λίγες οι εισηγμένες που είχαν κακό τέταρτο τρίμηνο, αλλά η… φόρα μέχρι το εννεάμηνο ήταν τέτοια, που κατάφεραν να διατηρήσουν ψηλότερα τα μεγέθη τους σε σχέση με το 2021.

Η χρονιά που τρέχει έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και ειδικά για όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή σε κλάδους που επηρεάζονται θετικά από την τουριστική βιομηχανία και προϊόν. Aegean και Autohellas, αλλά και η Μοτοδυναμική είναι από τις πρώτες εταιρείες του τουριστικού κλάδου με απτά τα οφέλη και στο ταμπλό με κέρδη πάνω από 50% από την αρχή της χρονιάς στο Χρηματιστήριο.

 

 

Όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο φέτος, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξουν τις πωλήσεις πολλών εταιρειών. Γενικότερα, όπως εκτιμούν χρηματιστές, αν και το πολιτικό ρίσκο είναι δεδομένο μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, οι εισηγμένες δείχνουν πως μπορούν να κρατήσουν ή ακόμα και να βελτιώσουν τα μεγέθη τους φέτος. Πάντως, οι διοικήσεις των διυλιστηρίων, ΕΛΠΕ και Motor Oil, κάνουν συντηρητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση, κάτι που, επίσης φαίνεται από την πορεία των μετοχών που έχουν χάσει όλη την άνοδο της φετινής χρονιάς. Το ενεργειακό ήταν η βασική πηγή μείωσης κερδών, ενώ κάποιες εταιρείες δεν πέρασαν το κόστος στον καταναλωτή. Αυτό φάνηκε από τους ισολογισμούς της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, οι οποίες προτίμησαν να γράψουν μείωση κερδών στην τελική γραμμή εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, το οποίο τελικά επηρέασε τα μεγέθη τους άνω του 30%.

Η χρονιά που πέρασε ήταν θεαματική για τις τράπεζες, αφού Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ και ήδη κάνουν σχέδια για το πως θα επωφεληθούν οι μέτοχοί τους, αν και ο SSM φαίνεται να δίνει απαγορευτικό στις χρηματικές διανομές. Στον μη τραπεζικό κλάδο ξεχώρισαν τα 967 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που ανακοίνωσε η Μotor Oil και βεβαίως τα 889,5 εκατ. ευρώ που δημοσίευσε η HelleniQ Energy. Ισχυρή ακόμα, ήταν η κερδοφορία που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ με μεγάλη συνολική διανομή στους μετόχους, αλλά και για τη Mytilineos, που προβλέπει για φέτος Ebitda άνω του 1 δισ. ευρώ, την Βιοχάλκο, το Jumbo, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάν από τα blue chips. Επίσης, η Aegean ανακοίνωσε ισχυρή κερδοφορία πάνω από… 2.000% σε σχέση με το 2021, στα 106,7 εκατ. ευρώ και πλέον έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα warrants που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο από την εποχή της πανδημίας.

Ο συνολικός τζίρος που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες ανέρχεται σχεδόν στο… μισό ΑΕΠ της χώρας, με πάνω από 101 δισ. ευρώ και εμφανίζεται αυξημένος κατά 51% σε σχέση με το 2021, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ από 9,4 δισ., ενισχυμένα δηλαδή κατά 39%.Τα καθαρά κέρδη μαζί με αυτά των τραπεζών άγγιξαν τα 10,02 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ το 2021 που σημαίνει αύξηση 100%. Ως προς τον δανεισμό η μόχλευση είναι χαμηλή, αφού ο καθαρός δανεισμός σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στις 0,57 φορές ενώ ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στις 1,36 φορές.

Εκτός από τα ΕΛΠΕ και την ΜΟΗ σε απόλυτα νούμερα την υψηλότερη κερδοφορία είχαν ο ΟΠΑΠ με 592,3 εκατ. ευρώ και αύξηση 128%, η Ελλάκτωρ 496,9 εκατ. ευρώ, Mytilineos 465,89 εκατ. ευρώ και αύξηση 187%, Coca Cola 415,4 εκατ. μείωση δηλαδή 24,09% λόγω Ουκρανίας, ΟΤΕ 388,6 εκατ., Βιοχάλκο 266 εκατ. (36,5%), Jumbo 248,6 εκατ. και αύξηση σχεδόν 15%, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 159,28 εκατ. (42,62%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 136,5 εκατ. (173,3%), Prodea 128,6 εκατ. (-27,68%) και Τιτάν 109,7 εκατ. (19,37%)