Θετικά βλέπει την πορεία για την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας η Goldman Sachs.

Ειδικότερα, σε σχόλιό της για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για γενικές εκλογές στις 21 Μαΐου. Παράλληλα εκτιμά ότι μια συνεπής εφαρμογή από την Αθήνα των σχεδίων για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2023 θα δώσει την τελική ώθηση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ωστόσο δείχνουν ότι είναι απίθανο το κόμμα που προηγείται να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι πιο πιθανές είναι δύο επιλογές μετά τις εκλογές: Μία κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, «είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου με τη χρήση του νέου εκλογικού συστήματος που δίνει έδρες μπόνους στο εκάστοτε μεγαλύτερο κόμμα. Η Ν.Δ. πιθανόν να έχει κίνητρο να πιέσει για νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο για την επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας ή, τουλάχιστον, περισσότερης ισχύος της στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.

Η κυβέρνηση τον Απρίλιο παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συνέχιση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Με δεδομένη την ευνοϊκή οικονομική δυναμική που παρουσιάζει η χώρα, με την ταυτόχρονη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του χαμηλού κόστους του χρέους χάρη στα προγράμματα δανειακής βοήθειας, το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το πρωτογενές ισοζύγιο θα μπορούσε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και τα «μαύρα» σενάρια με σοκ ανάπτυξης 1% και μεγαλύτερα spread κατά 100 μονάδες μπορούν να παράξουν μόνον μικρές αποκλίσεις από αυτήν την πορεία.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η χώρα αναμένεται να λάβει μακροχρόνια ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως (μέχρι το 2026). Αναλυτικότερα, η στήριξη αυτή βοηθάει τη χώρα να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό, που κινείται περί το 7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα και με δεδομένη την αδυναμία της χώρας να ανακάμψει σε επίπεδο ΑΕΠ στα επίπεδα προ χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022 να παραμένει 26% χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου το 2008. «Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου».

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ως σκοπό τον τριπλασιασμό των δαπανών από το Ταμείο Ανάκαμψης σε όλο το 2023, ενώ η πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε αυτά να ανακτήσουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, καταλήγει το σχόλιο της αμερικανικής τράπεζας.