Σε περίπου έναν μήνα ένας μεγάλος κύκλος ολοκληρώνεται με πολύ μεγάλη χαρά, αλλά και μια γλυκιά μελαγχολία για τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 2017 έως το 2023. 

Στη θητεία του, έμελλε να βιώσει την πιο σκληρή και πρωτόγνωρη εμπειρία crisis management, αυτή της πανδημίας COVID-19, αφού -όπως ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαΐου- ο κλάδος πήγε από το 100 στο… μηδέν. «Τώρα είμαστε πάλι στο εκατό και προσδοκούμε να φτάσουμε παραπάνω. Αλλωστε, όπως βλέπω, το 2023 θα περάσουμε τα επίπεδα του 2019, είμαι σίγουρος», εκτίμησε.

Η επόμενη μέρα για τον ΣΕΤΕ και τον Γιάννη Ρέτσο

Το καίριο ερώτημα τώρα είναι: Ποια είναι η επόμενη ημέρα, τόσο για τον ΣΕΤΕ, όσο και για τον ίδιο, τον Γιάννη Ρέτσο; «Την επόμενη ημέρα την οραματίζομαι πιο δυναμική», λέει. «Τα ξενοδοχεία πάντα ήταν και θα είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός είναι πάρα πολλές δραστηριότητες που συνθέτουν το κεντρικό προϊόν. Θεωρώ λοιπόν -και ελπίζω αυτό να το συμμεριστεί και ο κόσμος του τουρισμού- ότι οποιοσδήποτε, ικανός, που προέρχεται από οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες που συνθέτουν τον τουρισμό και τον ΣΕΤΕ, θα μπορεί και να ηγηθεί του συνδέσμου. Είναι νομίζω ένα μήνυμα που ήρθε η ώρα να περάσει προς τα έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας μεγάλη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα του ΣΕΤΕ.

«Υπάρχει υποψηφιότητα που δεν προέρχεται από τον κλάδο των ξενοδοχείων και γίνεται μια κουβέντα», συμπλήρωσε, ενισχύοντας τις φημολογίες που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο, ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ίσως να προέρχεται από τον κλάδο των αερομεταφορών.

Οσον αφορά τη δική του πορεία, ο Γ. Ρέτσος έδωσε τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν, κατά καιρούς, να μπαίνει στην πολιτική, ξεκαθαρίζοντας πως η κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι κάτι που τον ενδιαφέρει. «Πολλά λέγονται όλα αυτα τα χρόνια, αλλά όχι, δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες και δεν θέλω να έχω άλλη ανάμιξη, ως θεσμικός, με τα τεκταινόμενα», δήλωσε.

«Θα χτίσουμε ένα νέο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη»

Τα πλάνα τώρα είναι καθαρά επιχειρηματικά και ήδη, όπως είπε, επικεντρώνεται σε μια νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Θεσσαλονίκη. «Εχουμε αναλάβει ένα νέο εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη. Θα χτίσουμε ένα νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων με δυναμικότητα 165 δωμάτια πολυτελείας».

Οπως πληροφόρησε έγινε ένας διαγωνισμός από την Εκκλησία της Ελλάδος για μακροχρόνια μίσθωση 49 συν 49 χρόνια και αφορά το χτίσιμο ενός οικοπέδου περίπου 1,5 στρέμματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην αρχή της Τσιμισκή, δίπλα στη ΧΑΝΘ. Eπειδή είναι στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να διευθετηθούν τυχόν διαδικασίες για αρχαία, ύδρευση, καθώς και να ολοκληρωθεί ομαλά η αδειοδότηση.

Οπως είπε, έχει ήδη προηγηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη πριν τις φάσεις των διαγωνισμών και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 24 με 25 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια έχει κάνει ο Πάρης Λιάκος ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει ανάδοχος κατασκευαστής.

Ο Γιάννης Ρέτσος, κατέχοντας ρόλο «κλειδί» στην πολυμετοχική επιχείρηση των Electra Hotels & Resorts στοχεύει να επικεντρωθεί από εδώ και στο εξής στην επέκτασή τους, θεωρώντας ότι η συμπρωτεύουσα έχει τεράστια προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.  Αρκεί, όπως λέει, να ρίξει κανείς μια ματιά στα ανοδικά νούμερα τόσο της Fraport, οσο και του ΟΛΘ και της αγοράς της κρουαζιέρας.