Θεμέλια για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων κατοικιών που ανήκουν σε νέους μέχρι 39 ετών και σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα βάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, ανοίγοντας τις πύλες δύο επιδοτούμενων προγραμμάτων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω των οποίων θα διατεθούν τουλάχιστον 700.000.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες.

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»

Το νεότερο και πιο ρηξικέλευθο από τα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα είναι το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», το οποίο αφορά αποκλειστικά νέους ιδιοκτήτες κατοικιών, ηλικίας 18 έως 39 ετών, και προβλέπει δυνατότητα επιδότησης έως 30.000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο, προκειμένου να φτιάξει το σπίτι του… καινούργιο, είτε διαμένει σε αυτό είτε είναι κενό και θέλει να το ενοικιάσει σε άλλους. Με τον τρόπο αυτό, περίπου 20.000 χιλιάδες νέοι και ζευγάρια αποκτούν σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια, για να ανακαινίσουν τις ιδιοκτησίες τους μέσω εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης που σε άλλες περιπτώσεις θα βελτιώσουν τις συνθήκες και το κόστος διαμονής τους και σε άλλες θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα, ενοικιάζοντας κατοικίες σε μια αγορά που διψά για περισσότερα ακίνητα.

Το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» έχει συνολικό προϋπολογισμό 350.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 200.000.000 ευρώ θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τα 50.000.000 ευρώ για εργασίες ανακαίνισης και τα 100.000.000 ευρώ για χαμηλότοκα δάνεια. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται έως 75% για ενεργειακή αναβάθμιση και έως 30% για την ανακαίνιση. Το σχετικό ΦΕΚ είναι έτοιμο και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής για έναν νέο είναι, αντίστοιχα, οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ενότητα της εξοικονόμησης και 20.000 ευρώ για την ενότητα της ανακαίνισης. Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αντικατάσταση κουφωμάτων, την εξωτερική θερμομόνωση, τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης, τα συστήματα παροχής ζεστού νερού, τις «έξυπνες» συσκευές (Smart Home) και τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Στο σκέλος «Ανακαινίζω», αντίστοιχα, επιδοτούνται εργασίες ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας, υπνοδωματίων, καθιστικών με αγορά και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, θυρών κ.ά.

«Εξοικονομώ» 2023

Στις 30 Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» 2023, με προϋπολογισμό 350.000.000 ευρώ. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες. Η επιδότηση θα κυμανθεί μεταξύ 40% και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου. Βασικό κριτήριο υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα θα είναι οι καιρικές συνθήκες ανά περιοχή (οι λεγόμενες «βαθμοημέρες), ώστε να επιδοτηθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό οι κατοικίες σε περιοχές με μέση ημερήσια θερμοκρασία κάτω των 15,5 βαθμών Κελσίου. Έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και στην αναβάθμιση των παλαιότερων κατοικιών.

Το πρόγραμμα θα έχει κατά 10%-15% αυξημένα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών, έναντι του «Εξοικονομώ 2021», για τα κουφώματα, τη θερμομόνωση, τα συστήματα ψύξης/θέρμανσης, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας, και άλλες παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι συσκευές διαχείρισης ενέργειας. Στο «Εξοικονομώ 2023» δεν θα ενταχθούν οι πολυκατοικίες, καθώς σχεδιάζεται μελλοντικά νέο ξεχωριστό πρόγραμμα.

«Produce e-green»

Δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά και οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης.

Το «Produce e-green», που ανοίγει στις 30 Μαΐου για υποβολή αιτήσεων, περιλαμβάνει επενδυτικά κίνητρα σε παραγωγικές μονάδες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην «πράσινη» βιομηχανία, με αιχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ. Επιπλέον, θα επιδοτούνται επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Έχει προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ και σήμερα αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.

«Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»

Τέλος, στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» ύψους 200.000.000 ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/5