Πάνω από 3% αναμένει το οικονομικό επιτελείο την ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσα στο 2023. Βασική (οικονομική) προϋπόθεση είναι, να μην υπάρξει υψηλή μεταβλητότητα των τιμών αγαθών ενέργειας. Όπως παρατηρούν στελέχη του υπ. Οικονομικών, μόνο η κάμψη του κόστους ενέργειας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο πάνω από 4 δισ. ευρώ ή 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2023 καταρτίστηκε με τιμή του συμβολαίου εκπλήρωσης της τιμής του φυσικού αερίου (TTF) με 120 ευρώ/MWh και σήμερα η τιμή του είναι στα 35 ευρώ/MWh. Με δεδομένο ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 55 εκατ. μεγαβατώρες, μόνο η μείωση της χρέωσης θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα αυξημένο ΑΕΠ κατά 4,7 δισ. ευρώ.


Αυτός άλλωστε ήταν ο βασικός παράγοντας για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ από 1,7% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο (Προϋπολογισμός 2023) στο 2,4% τον περασμένο Απρίλιο (Πρόγραμμα Σταθερότητας). Και φυσικά πρόκειται για μια συντηρητική αναβάθμιση, την οποία αμέσως υιοθέτησε η Κομισιόν, όπως φάνηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κομισιόν προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2023 για τη χώρα μας κατά 1%.


Η επίδοση του 2,4% με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι η τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη μετά εκείνες της Ιρλανδίας (5,5%) και της Μάλτας (3,9%) και η τέταρτη καλύτερη στην Ε.Ε. μετά εκείνη της Ρουμανίας (3,2%).


Και δεν είναι μόνον η πτώση των τιμών της ενέργειας. Η αύξηση του τουρισμού συνεχίζει να τροφοδοτεί την κατανάλωση και τα εισοδήματα. Για φέτος, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του ΥΠΟΙΚ τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τη περυσινή επίδοση των 17,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον αναμένεται να ξεπεραστεί και το ιστορικό υψηλό του 2019, όπου καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ εσόδων 18,2 δισ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει, τόσο η αύξηση του αριθμού των τουριστών, αλλά κυρίως η αλλαγή του τουριστικού προϊόντος, με την παροχή καλύτερων και ακριβότερων υπηρεσιών. Οι μέση τιμή χρέωσης των δωματίων έχει δε αυξηθεί τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά και των φορολογικών εσόδων, συμβάλει και η αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, οι εξαγωγές και σίγουρα η κατανάλωση.


Αναφερόμενοι στο πρωτογενές πλεόνασμα παράγοντες του υπ. Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης από το 1,1% που έχει προβλεφθεί. Ήδη έχει αναθεωρηθεί προς τα επάνω μια φορά, και συγκεκριμένα μεταξύ προϋπολογισμού 2023 (+0,7%) και επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας (+1,1%). «Είναι πιθανό να ανέβει και άλλο», σημειώνει στέλεχος το υπ. Οικονομικών, προσδιορίζοντας ως εύλογη μια επιπλέον αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 20 έως 30 μονάδες βάσης.

Η αύξηση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν υπάρξουν πιέσεις για κοινωνικές δαπάνες, πέρα από εκείνες που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως για παράδειγμα η επέκταση του market pass.

Τέλος οι ίδιοι παράγοντες του υπ. Οικονομικών σημειώνουν ότι και τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα θα είναι καλύτερα του αναμενόμενου, παρόλο που μένουν ακόμη δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο μήνας. Μάλιστα όπως σημειώνουν, είναι η πρώτη φορά μετά το 1963, που μέσα σε ένα εκλογικό μήνα, ο δημοσιονομικός χώρος της χώρας, αντί να μειώνεται, αυξάνει.