Η Κομισιόν ανάβει «πράσινο φως» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα στην οικονομία!

Δηλαδή, με απλό και σαφή τρόπο συνηγορεί στα όσα -λεπτομερώς και επισήμως κοστολογημένα- ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται σε αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φορολογίας και νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, η διαπίστωση ότι εκτιμάται σε 2,4% η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός στο 4,2% και η ανεργία στο 12,2% οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες παροχές από την επόμενη κυβέρνηση.

Οι άξονες των θετικών μέτρων έχουν ως εξής:

1) Σταθερή αύξηση συντάξεων

Η βασική εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν στο 4%-5%, μαζί με το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, την επιταγή των 250 €, την αύξηση για δικαιούχους με άνω των 30 ετών ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος τονίζει: «Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους, εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι συντάξεις θα αυξηθούν και του χρόνου, μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά. Θα εξακολουθούμε παράλληλα να στηρίζουμε τους συνταξιούχους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».


2) Νέα αύξηση μισθών

Αύξηση ανά έτος του κατώτατου μισθού κατά 42,5 ευρώ ή 5,44%. Αύξηση μέσου μισθού μέσω του spillover effect (διάχυση αύξησης κατώτατου στον μέσο μισθό): 2,72% ανά έτος ή 32 ευρώ. Στη σωρευτική αύξηση τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής: Κατώτατος μισθός, +21,8% σε μια 4ετία και μέσος μισθός, λόγω αύξησης κατώτατου, 10,88% ή 128 ευρώ. Απομένουν άλλα 196 ευρώ ή 16,6% που αναμένεται να έρθουν από την ανάπτυξη, αλλά και τη στενότητα της αγοράς εργασίας (ελλείψεις εργατικού δυναμικού).

3) Νέα αύξηση επιδομάτων

Κατά τη δικηγόρο, Ολυμπία Νικολοπούλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 479 ευρώ τον μήνα (από 399 ευρώ το 2019). Επίσης, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων. Αυτά είναι το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

4) Μείωση φόρων

Για τον βηματισμό της επόμενης τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Έχω πολλές φορές περιγράψει την πρώτη μας τετραετία ως μία τετραετία, στην οποία χτίζουμε ένα σπίτι, έχουμε βάλει τα θεμέλια και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε τους ορόφους. Το σπίτι όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Για να ολοκληρωθεί το σπίτι της σύγχρονης Ελλάδας, μιας Ελλάδας η οποία θα γίνει πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα, χρειαζόμαστε μία τετραετία ακόμα. Πάμε σε νέα μείωση φόρων».

5) Νέα μείωση ανεργίας 

Με τις τριετίες να πλησιάζουν και οι οποίες θα φέρουν νέα ενίσχυση στις αποδοχές των μισθωτών και ειδικά των εμπειρότερων. Η ανεργία, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα πέσει σε ποσοστό 10% το 2025, εκτίμηση που υπάρχει και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Αυτή η μείωση της ανεργίας κάτω του 10% «ξεπαγώνει» επισήμως τις τριετίες που φέρνουν νέα αύξηση μισθών κοντά στα 100 € συνολικά, σταθερές αυξήσεις στις συντάξεις και μείωση τιμών!

6) Καλύτερες τιμές, καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4,2%

Αυτό σημαίνει ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που θα ισοσκελίζεται από την ταυτόχρονη αύξηση μισθών και συντάξεων. Όλα δείχνουν -τονίζουν οικονομικοί παρατηρητές- ότι «η επιλογή σταθερότητας από τον πρωθυπουργό είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/5