Εντός Μαΐου, με κάποια καθυστέρηση λόγω εκλογών, θα επεκταθεί η εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε 14 ΔΕΚΟ, οι οποίες καλύπτουν τη μεγάλη πλειονότητα του αριθμού των εργαζομένων και συγκεκριμένα 18.000 άτομα, καθώς οι πρώτοι έλεγχοι στο 50% των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις με χρήση κάρτας από τους επιθεωρητές εργασίας έχουν αποφέρει σημαντικά ευρήματα, ενώ έχουν ήδη επιβληθεί ηλεκτρονικά τα πρώτα πρόστιμα.

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο, καθώς επίσης και οι υπόλοιπες εταιρείες των κλάδων και αφού έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος στη βιομηχανία. Οι ΔΕΚΟ που πήραν σειρά για την τοποθέτηση της κάρτας εργασίας είναι οι ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, ο ΟΣΥ λόγω του πρόσφατου δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, καθώς επίσης οι ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ, και ΕΛΤΑ.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θωρακίζεται η διαδικασία καταγραφής του ωραρίου εργασίας, ενώ -παράλληλα- πιστοποιείται άμεσα η παρουσία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων. Την ψηφιακή κάρτα εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι σε τράπεζες, μεγάλα σουπερμάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες security.

Περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app, την οποία οι εργαζόμενοι κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και τη λήξη της εργασίας τις ψηφιακές κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Έλεγχοι

Η Επιθεώρηση Εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες αυτές, έχει προχωρήσει ήδη σε ελέγχους για 17.339 εργαζόμενους, σε τράπεζες και σουπερμάρκετ, όπου και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 327.321 ευρώ σε 55 περιπτώσεις για τις εξής παραβάσεις: Εργασία σε ημέρα ανάπαυσης, μη καταβολή αμοιβής πέραν του δηλωμένου ωραρίου, μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας, μη υποβολή στοιχείων ψηφιακής κάρτας, μη καταβολή προσαύξησης πρόσθετης εργασίας υπερεργασίας, μη παραχώρηση ρεπό.

Μετά την παρέμβαση των επιθεωρητών, σε 138 επήλθε συμμόρφωση και έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσίας σε 2.603 εργαζόμενους. Πλέον οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται και απομακρυσμένα, εφόσον οι επιθεωρητές ελέγχουν μέσω του ΕΡΓΑΝΗ τις καταγραφές των χτυπημάτων έναρξης και λήξης του ωραρίου των εργαζομένων και μπορούν να διαπιστώνουν σε βάθος χρόνου πραγματοποιημένες υπερωρίες και στη συνέχεια να ελέγχουν την πληρωμή τους. Ένας έλεγχος για την τήρηση του μηνιαίου ωραρίου με το εργαλείο του συστήματος της ψηφιακής κάρτας ισοδυναμεί σε ποιοτικό αποτέλεσμα ακόμα και με τους 25 ελέγχους των επιθεωρητών στο παρελθόν.

Επιπλέον, είναι ευχερής και σε βάθος χρόνου η διαπίστωση παραβάσεων πενθήμερης απασχόλησης και εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/5