Ανατρέχοντας στις δηλώσεις του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς πως η ΔΕΗ έχει μπει δυνατά ήδη στην επόμενη μέρα. Στην ημέρα της υψηλής κερδοφορίας, των μερισμάτων, αλλά και της «πράσινης» μετάβασης.

«Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου επιβεβαιώνουν την πορεία ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η ΔΕΗ και θέτουν τις βάσεις για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων, αρχής γενομένης από το 2024, με βάση την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στάσσης, ανοίγοντας τον δρόμο διανομή μερίσματος από το 2024.

Ο Γιώργος Στάσσης, προαναγγέλλοντας τον στόχο για 5 GW έως το 2026 και με μια ΔΕΗ του 2023 που δεν μοιάζει σε τίποτα με την εταιρεία του 2019, που πάλευε να εγκαταστήσει 100 ΜW σε ΑΠΕ, ξεπερνώντας πλέον τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών επενδυτών, που κάποτε μόνο από μακριά μπορούσε να τα αντικρίσει, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Για ένα ακόμη τρίμηνο, υλοποιώντας το επιχειρηματικό μας σχέδιο, συνεχίσαμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις σε έργα τα οποία κάνουν πιο “πράσινο” το ενεργειακό μας μείγμα, ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλουν στην ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων μας. Ειδικά για το πλάνο μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά την επίτευξη του στόχου των 600MW, που αφορά έργα στην Ελλάδα, είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου Φωτοβολταϊκού πάρκου 550MW στην Πτολεμαΐδα, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 1 GW υπό κατασκευή. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026. Παράλληλα συνεχίζουμε να επενδύουμε στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας, προσφέροντας ένα ευρύτερο σύνολο λύσεων, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψηφιακό επίπεδο, προκειμένου να κάνουμε τη ΔΕΗ τον καλύτερο προορισμό για υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια».


Την ίδια ώρα, η διοίκηση Στάσση αναθεωρεί προς τα πάνω τον στόχο για τα κέρδη, καθώς πλέον η αλλαγή πορείας της επιχείρησης αντανακλάται και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, κατά το οποίο η ΔΕΗ παρουσίασε επαναλαμβανόμενα EBITDA 280,5 εκατ. ευρώ (από 170 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 51,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 185,7 εκατ. ευρώ. «Για το σύνολο του έτους αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,1 δισ και να προσεγγίσουμε το €1,2 δισ. Η ΔΕΗ, έπειτα από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της, με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στάσσης.

Μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι συνολικές επενδύσεις της ΔΕΗ κατά το α’ τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκαν σε €195,5 εκατ., έναντι €102 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το Δίκτυο Διανομής, έργα ΑΠΕ, καθώς και στη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Για την ακρίβεια, η διοίκηση ανέφερε πως προχώρησε σε αύξηση των υπό κατασκευή έργων ΑΠΕ σε 1GW (970 ΜW) και ότι σήμερα πάνω από 600MW βρίσκονται σε λειτουργία είτε έχουν κατασκευαστεί. Η συνολική ισχύς του 1,6 G αντιστοιχεί στο 30% του στόχου που έχει θέσει για το 2026. Αξιοσημείωτο είναι ότι από το συνολικό pipeline της ΔΕΗ εξασφαλισμένη αδειοδότηση διαθέτουν πάνω από 4GW.

Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη να κατασκευάζει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 550MW στην Πτολεμαΐδα.

Μέχρι τα τέλη του χρόνου η Επιχείρηση θα έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο 210 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών στη Δυτική Μακεδονία. Μέσα σε αυτά είναι και το αιολικό πάρκο «Δούκας Κουκούλι», που απέκτησε με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Volterra. Από το 2025 και 2026 θα προστεθούν και τα έργα αποθήκευσης συνολικής δυναμικότητας 700MW, αλλά και έργα βιομάζας και γεωθερμίας.

Παρουσιάζοντας αργότερα τα αποτελέσματα της Επιχείρησης στους αναλυτές, ο κ. Στάσσης, ερωτηθείς για τη θετική πορεία της λειτουργικής κερδοφορίας, εξήγησε ότι ήταν αποτέλεσμα που προήλθε απ’ όλα τα business units της εταιρείας, ήτοι την παραγωγή, την προμήθεια, τις ΑΠΕ, αλλά και από τη μείωση που παρατηρήθηκε στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τον ρόλο του λιγνίτη, σύμφωνα με τον Γιώργο Στάσση, για το 2023 η παραγωγή λιγνίτη θα παραμείνει στα επίπεδα του 2022 για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το γ’ τρίμηνο του 2023. Σήμερα παραμένει σε δοκιμαστική λειτουργία. Η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε στους αναλυτές ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη στρατηγική εξόδου από τον λιγνίτη. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα μεσολαβήσει μια εκτιμώμενη καθυστέρηση 1 έως 2 ετών στο σβήσιμο των μονάδων, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η ΔΕΗ, όπως είπε, κατάφερε να περιορίσει κατά 57% της εκπομπές ρύπων, με έτος αναφοράς το 2019.

Χρέος

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους ανερχόταν σε €2.030,4 εκατ., αυξημένο κατά €642,3 εκατ. σε σχέση με την 31η.12.2022 (€1.388,1 εκατ.), λόγω της επίπτωσης από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στο α’ τρίμηνο του 2023, το οποίο κατά βάση επηρεάστηκε από την πληρωμή για τα δικαιώματα εκπομπών CO2 για τη συμμόρφωση του έτους 2022, η οποία γίνεται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.