Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Γιάννη Ρέτσο (Electra Hotels & Resorts), o CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), Γιάννης Παράσχης, ανέλαβε νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπως ανακοινώθηκε μετά την Κλειστή Συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαΐου.

Υπόσχεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην τουριστική αγορά, συμβάλλοντας με τη μακροχρόνια πείρα του στο πιο σημαντικό πεδίο του κλάδου, μετά τη φιλοξενία: την Αερομεταφορά«Χωρίς τις αφίξεις δεν μπορεί να υπάρξει φιλοξενία», λένε πολλά από τα μέλη του ΣΕΤΕ αναφερόμενα στην πολύπειρη διαχείριση του Γ. Παράσχη στον κλάδο των αερομεταφορών και το management του αεροδρομίου της Αθήνας.

Το μεγάλο στοίχημα

Ετσι, το μεγάλο στοίχημα για τον Γιάννη Παράσχη είναι να ανεβάσει την Ελλάδα από 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη που είναι σήμερα στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να δουλέψει σκληρά, να προστατεύσει τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου και να τονώσει το city break και τον Τουρισμό Πολυτελείας και γενικότερα να κεφαλαιοποιήσει το brand name που έχει χτιστεί μέχρι τώρα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Εκτιμά δε ότι ο τουρισμός θα καταφέρει φέτος να αγγίξει έσοδα πάνω από τα επίπεδα του 2019, με τη μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού να καταγράφει άνοδο 11% σε σχέση με το 2019.

Οι προβλέψεις

«Tο 2023 εξελίσσεται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνικό τουρισμό. Εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ωστόσο τους επιχειρηματίες να μην επαναπαυτούν στις ευοίωνες ενδείξεις, καθώς το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά.

«Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης, όπως η Κίνα, ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις  προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν "γκρίζα σύννεφα" στον ορίζοντα», παρατήρησε.

Επενδύσεις

Στα σχέδια του νέου προέδρου είναι οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα, οι υποδομές, η διαχείριση προορισμών (DMOs), η αγορά εργασίας και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες των δράσεων του Συνδέσμου για την επόμενη περίοδο.

«Θα χρειαστεί μια συντονισμένη, εντατική και εμπνευσμένη συνεργασία της νέας κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών του Τουρισμού για να διασφαλίσουμε, με ορίζοντα το 2030, ότι η χώρα μας δεν θα είναι μόνον ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με αιχμή το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά κυρίως ένας κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της», τόνισε.

Οσο για τις επενδύσεις, είπε πως το 2022 αποτελούσαν περίπου το 14% του ΑΕΠ έναντι σχεδόν 23% του μέσου όρου στην ευρωζώνη, ενώ σε απόλυτα μεγέθη υπολείπονται σημαντικά από τα επίπεδα των 50 και πλέον δισ. ευρώ της δεκαετίας του 2000-2010.

«Επιχειρούμε σε μια χώρα του ευρώ στη νοτιοανατολική γωνιά της Μεσογείου και ανταγωνιζόμαστε γειτονικές αγορές εκτός Ευρώπης, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, με χαμηλότερα κόστη και ασθενέστερα νομίσματα», ανέφερε, θέτοντας το ζήτημα ανάγκης ενιαίου ΦΠΑ σε τουρισμό-μεταφορές στο 11%, κοντά στα επίπεδα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, την επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου» τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διαχωρίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα από την περιστασιακή ιδιωτική εκμετάλλευση και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Ξεκαθάρισε δε πως όσον αφορά την ορθή διαχείριση των προορισμών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους θα υπάρξει ειδικός σχεδιασμός για τα ζητήματα της φέρουσας ικανότητας των προορισμών, τις υποδομές, τη συγκοινωνιακή διαχείριση αλλά και τη διαμόρφωση και ανάδειξη υφιστάμενων και νέων προϊόντων.

«Θα πρέπει να συμμετάσχουν και να ακουστούν οι παραδοσιακοί συνομιλητές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, η κρουαζιέρα αλλά και σημαντικοί νέοι παίκτες, που επιδρούν στη φέρουσα ικανότητα και το σύγχρονο τουριστικό προϊόν, όπως οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές τουριστικών ακινήτων και επαγγελματικής βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι επιχειρήσεις outdoor experiences & θεματικού τουρισμού, οι εκπρόσωποι του yachting και του θαλάσσιου τουρισμού», ανακοίνωσε παρατηρώντας πως το πρόσφατο νομικό πλαίσιο του Υπουργείου Τουρισμού για τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών χρήζει ουσιώδους ενίσχυσης και βελτίωσης.

Ρέτσος: «Φίλε Γιάννη, να διαπρέψεις»

«Ενας κύκλος κλείνει, ένας καινούργιος ανοίγει. Νέες εποχές, νέες προκλήσεις», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Γ. Παράσχη. 

«Γιάννη, και από αυτό το βήμα, σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία. Να διαπρέψεις, να ξεχωρίσεις, να πρωταγωνιστήσεις, όπως κάνεις τόσα χρόνια στη σημαντική επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Να κρατήσεις γερά το τιμόνι, προσφέροντας την πείρα σου, τις ξεχωριστές σου ικανότητες, για να οδηγήσεις τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκεί που του αξίζει. Σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Σε μια νέα φάση ωρίμανσης. Σε μια νέα περίοδο συμπερίληψης και σύνθεσης, όλων των μεγάλων και των μικρότερων δυνάμεων του τουρισμού. Γιατί ο ελληνικός τουρισμός είναι υπόθεση των πολλών. Είναι η συνέργεια όλων των ψηφίδων του τουριστικού οικοσυστήματος», ανέφερε με βαθιά συγκίνηση, ευχαριστώντας όλη την ομάδα του ΣΕΤΕ.

Ο Γιάννης Ρέτσος αφήνει ιστορία στον ΣΕΤΕ, καθώς έμελλε στη δική του θητεία να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας COVID-19 με μια άνευ προηγουμένου καθίζηση του κλάδου. 

«Έγιναν πάρα πολλά αυτά τα έξι χρόνια, θα πρέπει όμως ποτέ να μην επαναπαυόμαστε, γιατί πάντα θα πρέπει να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά. Καταφέραμε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις ώριμες τουριστικά αγορές, που μπορούν να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Καταφέραμε να έχουμε μια διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση του ΣΕΤΕ με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σχέση συνεργασίας, ειλικρίνειας, αμοιβαιότητας και κοινού βηματισμού, χωρίς φόβο και χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές, για να μπορέσουμε να πάμε μαζί ένα βήμα μπροστά. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη. Ένα κεκτημένο που με κόπο και θυσίες οικοδομήσαμε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Χωρίς να βάλουμε ποτέ τον τουρισμό στο επίκεντρο μιας πολιτικής εκμετάλλευσης. Καταφέραμε να ενδυναμώσουμε την κοινωνική διάσταση του τουρισμού, την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την τεράστια συμμετοχή του στην κοινωνική συνοχή. Το ξαναζωντάνεμα της περιφέρειας, τις θέσεις εργασίας, τα πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Όλα αυτά θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Με ένα πολύ σύγχρονο και καλά επεξεργασμένο μοντέλο βιώσιμου τουριστικού προϊόντος. Και βιώσιμος τουρισμός σημαίνει οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική βιωσιμότητα».

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ παραλαμβάνει από τον Γ. Ρέτσο τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης», που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Αποτελεί στην ουσία μια πλήρη χαρτογράφηση όσον αφορά τις τάσεις του μέλλοντος, τις ανάγκες για υποδομές και τα νέα τουριστικά προϊόντα που μπορούν να απογειώσουν την Ελλάδα. Και αυτό θα είναι το νέο μεγάλο στοίχημα του ΣΕΤΕ, η υλοποίηση της μελέτης αυτής.