Το «σύννεφο» πάνω από τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα διώχνει ο Γιάννης Παράσχης, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκτιμώντας πως η φετινή χρονιά θα κλείσει θετικά.

«Overall, μιλάμε για μια καλή χρονιά»

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη συνολική πορεία της χρονιάς, μια και πλέον μιλάμε για μια τουριστική περίοδο δώδεκα μηνών», ξεκαθάρισε την Τρίτη 12 Ιουλίου, σε ειδική ενημέρωση Τύπου για τις μελλοντικές στρατηγικές προτεραιότητες του ΣΕΤΕ.

«Το ότι σε κάποιους προορισμούς οι πρώτοι μήνες του έτους δεν πήγαν το ίδιο καλά με το 2022, είναι μια μεμονωμένη περίπτωση», πρόσθεσε, επιμένοντας πως η τουριστική περίοδος δεν ξεκίνησε υποτονικά, αλλά εκρηκτικά.

«Overall, μιλάμε για μια καλή χρονιά», εκτίμησε, καθησυχάζοντας πως το 2023 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019. Η σεζόν ξεκίνησε, όπως είπε, από τους πρώτους μήνες, σε αντίθεση με το 2022 που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο, κάτω από το πρωτοφανές φαινόμενο του ελατηρίου, κατά την άρση των μέτρων προστασίας από την COVID-19.

Σταδιακή ανάκαμψη

Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκε και ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), αναφερόμενος στα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων για τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 που καταγράφουν άνοδο 9% για όλη τη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. 

«Τα στοιχεία που έχουμε για τις προβλεπόμενες θέσεις των αεροπλάνων για τη φετινή σεζόν είναι περίπου στο 5,6% σε σχέση με το 2022, κάτι που δείχνει πως παραμένουμε στα επίπεδα του 2022 -που είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων για τη θερινή περίοδο- και σε σχέση με το 2019 πιο πάνω», εξήγησε.

Στον αντίποδα, οι οδικές αφίξεις που παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο (-15% σε σχέση με το 2029 και -30% σε σχέση με το 2022). Ωστόσο, όπως είπε, ανακάμπτουν σταδιακά.

Αλέξανδρος Θάνος: «Ο ΣΕΤΕ έχει σχέδιο. Δεν ακολουθεί απλώς τις τάσεις»

«Το 2023 θα είναι το πρώτο έτος κανονικότητας», εκτίμησε ο Αλέξανδρος Θάνος, νέος εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ και πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλύοντας τα επόμενα σχέδια του ΣΕΤΕ, βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό έως το 2030, ο Αλ. Θάνος στάθηκε σε πέντε βασικούς πυλώνες: τις Επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τις Υποδομές, τη Διαχείριση Προορισμών, την Αγορά Εργασίας και τη Βιωσιμότητα. «Ο ΣΕΤΕ έχει σχέδιο. Δεν ακολουθεί απλά τις τάσεις», τόνισε, ανακοινώνοντας ως προς τις επενδύσεις και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ότι αναμένονται νέες τοποθετήσεις από την κυβέρνηση.

Οσον αφορά τις υποδομές, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα χερσαία σύνορα αλλα και στις σωστές -και όχι ασύμμετρες- συνθήκες ανάπτυξης. «Οι προκλήσεις είναι πολύ έντονες αυτή τη στιγμή. Ειμαστε σε καλό στάδιο δεδομένου ότι γίνονται επενδύσεις στη χώρα, όμως αυτό δεν σημαίνει οτι τα νερά είναι ήρεμα και ότι έχει εξασφαλιστεί μια ευημερία», προειδοποίησε.

Για τη διαχείριση προορισμών (DMO’s) ο ΣΕΤΕ έχει σύμμαχο τη Marketing Greece, με τη βοήθεια της οποίας η κυβέρνηση αναμένεται να επικαιροποιήσει το σχέδιο της σχετικής θεσμοθέτησης.

«Θα πρέπει να δούμε και να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», τόνισε ο Αλ. Θάνος, μιλώντας για ενίσχυση τουριστικών προϊόντων όπως το MICE και υπενθυμίζοντας πως το 90% των εσόδων του τουρισμού διαχέεται σε πέντε περιφέρειες.

Εργαζόμενοι

Από την άλλη πλευρά «αγκάθι» παραμένει η αγορά εργασίας, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να ξαναβρεθούν οι 850 χιλιάδες θέσεις εργασίας που υπήρχαν προ πανδημίας, το 2019.

«Στον κλάδο του τουρισμού επιβάλλεται να είναι ευχαριστημένοι οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει να διατηρηθεί η παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας και να ξαναγίνει μια ελκυστική εργασία. Για να έχουμε κατ' επέκταση και ικανοποιημένους πελάτες», υπογράμμισε, λέγοντας πως ήδη το ΙΝΣΕΤΕ δημιουργεί νέα προγράμματα για το ανθρώπινο δυναμικό.

Ασφαλώς, για τον ΣΕΤΕ, η βιωσιμότητα είναι ο μονόδρομος που πρέπει να ακολουθηθεί και όπως λέει και ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γ. Παράσχης, αφορά ένα κάλεσμα ευθύνης στην επόμενη γενιά. 

Βραχυχρόνια μίσθωση και ακτοπλοΐα

Την ίδια ώρα, ψηλά στην ατζέντα του ΣΕΤΕ είναι και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και η χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης.

Τέλος, ως προς το μείζον θέμα της ακρίβειας και με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την ακτοπλοΐα, ο Γ. Παράσχης τόνισε πως η κεντρική θέση του ΣΕΤΕ είναι ο υγιής ανταγωνισμός και ο προσιτός σε όλους τουρισμός, χαρακτηρίζοντας τον κλάδο ως μια εξαιρετικά δημοκρατική και πολυσυλλεκτική βιομηχανία. Σε παρέμβασή του ο Γιώργος Βερνίκος, γ.γ. του ΣΕΤΕ, είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να ελέγξει το ζήτημα και ότι επικρατεί η προσδοκία για καλύτερες τιμές, για τις οποίες αναμένονται ανακοινώσεις.