Εντυπωσιακά μικρή, αν όχι απειροελάχιστη, είναι η συμμετοχή της κατηγορίας ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων στο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, που αφορά την επιδότηση κατά 50% της αύξησης της δόσης λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Η βασικότερη αιτία κατά πως φαίνεται δεν είναι άλλη από την άρνηση των δανειοληπτών στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. «Είναι αξιοσημείωτο», όπως επισημαίνει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο powergame.gr, «ότι μόλις 2.500 νοικοκυριά ενδιαφέρθηκαν και υπέβαλαν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, όταν δυνητικά το φάσμα των ευάλωτων ήταν 30.000 άτομα και μάλιστα, πριν τη διεύρυνση της περιμέτρου».


Όσο και αν το πρόγραμμα αυτό «τρέχει» εδώ και μήνες, θυμάται η αγορά τις μνημειώδεις συναντήσεις τραπεζιτών στο υπουργείο Οικονομίας και τις πιέσεις για μεγαλύτερο εύρος δανειοληπτών. Όπερ και εγένετο, αμφότερα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια διευρύνθηκαν κατά 30% με αποτέλεσμα η επιδότηση της δόσης κατά το 50% να μπορεί να αφορά έως 45.000 νοικοκυριά.


Το κόστος αυτό το αναλαμβάνει ο τραπεζικός τομέας, εξασφαλίζοντας μια προστασία επιτοκίου, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός .


Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ισχύει αρχής γενομένης της 30/6/2022 για έως 12 μήνες και έχει ήδη παραταθεί έως 31 Ιουλίου φέτος, αποδείχτηκε τελικά ελκυστικό για 2.500 άτομα.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τραπεζίτες, δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την τόσο χαμηλή ανταπόκριση, εξ ου και στα τραπεζικά πηγαδάκια αποτελεί προσφιλές θέμα συζήτησης. «Είναι απορίας άξιον» έλεγε αναφερόμενος στο θέμα στέλεχος που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, βάζοντας ένα ερωτηματικό στο τέλος της φράσης. «Είναι να απορεί κανείς; Η είναι αλλού τελικά το θέμα;».


Μια μεγάλη συζήτηση που προφανώς ρίχνει φως σε μια άλλη πραγματικότητα δημιουργώντας μια κατάσταση όπου «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Διότι σαφέστατα υπάρχουν νοικοκυριά που ακόμη και η οριακή αύξηση της δόσης στο στεγαστικό τους δάνειο, μα ακόμη και 20 ευρώ, μπορεί να είναι θέμα. Όπως αντίστοιχα και σε ΜμΕ, που έχουν δάνειο με εγγύηση την κατοικία τους.

Από την άλλη πλευρά, η εκκωφαντική έλλειψη ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αποκαλυφθεί η πλήρης ταυτότητα του «ευάλωτου». Η ένταξη στο πρόγραμμα- το οποίο έχει ανεβάσει το πλαφόν στα 27.300 ευρώ για το ατομικό εισόδημα και στα 234.000 στην αξία της περιουσίας – προϋποθέτει την άρση του τραπεζικού απορρήτου, για την πιστοποίηση της ευαλωτότητας. Και εκεί, είναι που κολλάει το θέμα.