Το νέο Taxis που θα αρχίσει να υλοποιείται προσεχώς φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες όσο και για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορά στη νέα εφαρμογή και συγκεκριμένα στο Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας που διαθέτουν 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στο μητρώο ή διαφορετικά στο νέο περιουσιολόγιο, θα συμπεριληφθούν όλα όσα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο πόθεν έσχες όπως μετοχές, τίτλους, ακίνητα και για πρώτη φορά θα δηλωθούν τα κρυπτονομίσματα αλλά και τα ψηφιακά έργα τέχνης. Δύο είδη «επενδύσεων» που αποφέρουν τεράστια κέρδη και προς το παρόν μένουν στο απυρόβλητο της φορολογικής νομοθεσίας αλλά και των ελεγκτών.
Ουσιαστικά δημιουργείται από την αρχή ένα νέο περιουσιολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει όπως προαναφέρθηκε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων. Στη νέα βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Επίσης, με νομοθετική διάταξη ή ενδεχομένως με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα προβλεφθεί και η δήλωση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακών έργων τέχνης και γενικότερα όλα τα επενδυτικά τεχνολογικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν εφεξής.
Όπως τονίζεται από τη φορολογική διοίκηση οι αλλαγές στοχεύουν στην περαιτέρω υποστήριξη όλων των φορολογικών και ελεγκτικών διαδικασιών της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, των πολιτών και των επιχειρήσεων, η οποία συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το έργο ενισχύει την ικανότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως πλήρως ανεξάρτητης αρχής τονίζεται στη σχετική απόφαση.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με το νέο taxis και τη διασύνδεση του με το κτηματολόγιο εκτός του γεγονότος ότι η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, θα απλουστευθεί σημαντικά η διαδικασία για τις μεταβιβάσεις καθώς οι συμβολαιογράφοι θα έχουν ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα, Και αυτό διότι η διασύνδεση με το νέο taxis και taxisnet σημαίνει διασύνδεση με το Ε9. Ήδη η ΑΑΔΕ δια τους επικεφαλής της Γ. Πιτσιλή έχει ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν έλεγχοι και διασταυρώσεις με στόχο αφενός να διαπιστωθούν περιπτώσεις αποφυγής καταβολής των φόρων, αφετέρου να διορθωθούν λάθη που υπάρχουν στα ακίνητα.
Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.
Τι προβλέπει το σχέδιο διασύνδεσης των συστημάτων της Κτηματολόγιο Α.Ε και της ΑΑΔΕ
1. Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων αφορά στην παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων.
2. Την ανταλλαγή μεταξύ των φορέων των στοιχείων και των δεδομένων που συλλέγουν και τηρούν, δύναται να επιτυγχάνεται τεχνικά με δύο εναλλακτικούς τρόπους και συγκεκριμένα τη μαζική αποθήκευση και διακίνησή τους με ψηφιακά μέσα μεταφοράς και με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.
3. Τα δεδομένα που ανταλλάσσουν οι δύο φορείς δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.