Παρά την επιβράδυνση του όγκου πωλήσεων, λόγω των ανατιμήσεων, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης (plant-based) παραμένουν ανθεκτικά και διατηρούν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης χάρη στη στροφή των καταναλωτών στα βιώσιμα προϊόντα και στην υγιεινή διατροφή -ειδικά μετά την πανδημία- μια τάση που υποστηρίζει τα σχέδια της βιομηχανίας τροφίμων για νέες επενδύσεις.

Η αγορά, της οποίας η αξία υπολογιζόταν σε περίπου 50 εκατ. ευρώ πριν από μια διετία, μεγαλώνει. Μετά από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (με σήματα όπως Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Καρπός), που άνοιξε την αγορά των φυτικών προϊόντων από την πλευρά της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας αξιοποιώντας πρώτες ύλες που παράγει η ίδια για ροφήματα αμυγδάλου, φιστικιού, καρυδιού, καθώς και επιδόρπια ακολούθησε η Δωδώνη. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μάλιστα και η νέα επένδυση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας σε παραγωγική γραμμή για φυτικά προϊόντα των οποίων η γκάμα ενισχύεται σταθερά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι ειδικά στα φυτικά ροφήματα έχουν τοποθετηθεί πλέον όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς συμπεριλαμβανομένης της Μεβγάλ και της FrieslandCampina Hellas ΝΟΥΝΟΥ.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η Vivartia μέσω της Δέλτα εξαγόρασε την Κουρέλλας, που είναι η πρώτη εταιρεία παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς το 90% των πωλήσεών της προέρχονται από εξαγωγές σε Ευρώπη, Αραβικές χώρες και Αμερική.

Η νέα τάση ισχυροποιείται καθώς η αποφυγή ή η μείωση του κρέατος στη διατροφή παρουσιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια ως μια ακραία, εξτρεμιστική επιλογή αλλά πλέον η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών τείνει να συνδεθεί με έναν πιο βιώσιμο τρόπο διατροφής. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τρέχουσα κρίση κόστους μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη γι’ αυτή την αλλαγή με καταλύτη τις τιμές των plant-based προϊόντων.

Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των ατόμων που στρέφονται στη χορτοφαγία και τα τρόφιμα ευεξίας (επιλέγουν φυτικά τρόφιμα αντί για κρέας και γαλακτοκομικά) αυξάνεται ραγδαία. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 ή σχεδόν 1%, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες. Η Γερμανία έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν vegan πληθυσμό στην Ευρώπη, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα ή σχεδόν 3-4% του συνόλου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 6 στα 10 άτομα ενήλικου πληθυσμού (58%) λένε ότι περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τουλάχιστον έναν τύπο φυτικού προϊόντος ως εναλλακτική λύση αντί του κρέατος (Ipsos) ενώ στο Βέλγιο περίπου 5% των ερωτηθέντων σε έρευνα πέρυσι είπαν ότι τείνουν στη χορτοφαγία κι ένα ποσοστό 3% θεώρησε ότι ανήκει στην κατηγορία vegan (Statista).

Η νέα τάση ενισχύεται από τη νέα γενιά, κυρίως νέους έως 25 ετών, μια ομάδα ευαισθητοποιημένων καταναλωτών που αποτελεί «στόχο» για λιανέμπορους και κατασκευαστές νέων προϊόντων.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι την τάση υποστηρίζουν και άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου όπως για παράδειγμα η αγορά συμπληρωμάτων και προϊόντων ευεξίας. Σημαντική κίνηση για την ανάπτυξη της αγοράς έκανε ο όμιλος Fourlis, εγκαινιάζοντας δραστηριότητα στον κλάδο μέσω συνεργασίας με την Holland & Barrett . Άνοιξε τα πρώτα τρία καταστήματα και σχεδιάζει να έχει έξι μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εξελίξεις γύρω από τα φυτικά και εναλλακτικά προϊόντα διατροφής στο μέλλον θα είναι ραγδαίες και λόγω της συνεισφοράς της τεχνολογίας. Για παράδειγμα η παραγωγή κρέατος από κύτταρα ή η παραγωγή άλλων εναλλακτικών πρωτεϊνών με εργαστηριακές μεθόδους είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται έντονα και παρά τις σημερινές προκλήσεις στο μέλλον προσδοκάται να δώσει προϊόντα υψηλότερης ποιότητας με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.