Ηχηρά ονόματα μικρομεσαίων και μεγάλων εταιρειών αλλά και φυσικών προσώπων που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο (εφορία και ΕΦΚΑ) ποσά άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, περιλαμβάνονται στη λίστα των φοροφυγάδων η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί στο τέλος Ιουνίου.

Στον επικαιροποιημένο κατάλογο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, φέρεται να έχει μπει και ένας ακόμα μεγάλος οφειλέτης ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο 800 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει συζητηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, καθώς …αλλοιώνει την εικόνα της πορείας των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης μετά και την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων.

Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, γίνεται στο πλαίσιο των σχετικής νομοθεσίας (νόμος 3943/2011) με στόχο την …έκθεσή τους στην κοινή γνώμη, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την αποπληρωμή ή έστω τη ρύθμιση μέρους των οφειλών. 

Μετά τις εκλογές

Αμέσως μετά τις εκλογές, λοιπόν, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι εντός του μήνα θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αποφύγουν τη διαπόμπευσή τους. Όσοι δεν το πράξουν ή δεν ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ), θα δουν τα ονόματά τους στις 30 Ιουνίου να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, εφόσον έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των οφειλετών ήταν το 2017, ενώ η διαδικασία πάγωσε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Σημειώνεται ωστόσο ότι το περσινό έτος με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Αποστόλη Βεσυρόπουλου, δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική λίστα, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και φέτος, μέχρι να αναλάβει το νέο οικονομικό επιτελείο.

Η διαδικασία

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθεί η ΑΑΔΕ, στα τέλη του μήνα θα αναρτήσει όλους τους οφειλέτες των ταμείων και του Δημοσίου με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, αφού προηγουμένως τους ενημερώσει για την πρόθεσή της.

Συγκεκριμένα,  πριν από τη δημοσιοποίηση οφειλών τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με μη εξαιρούμενες οφειλές οι οποίες πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους κύριας εισφοράς και παλαιότητας θα λάβουν από την ΑΑΔΕ στη γραμματοθυρίδα τους στο TAXISNET, καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας, σχετική ενημέρωση, η οποία θα τους προσκαλεί  να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.

Ποιους περιλμβάνει η λίστα

Στις εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.

Στους καταλόγους που θα ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου– εκτός απροόπτου-  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με: 

* Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).

* Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο, από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές, ακόμα κι αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής.


Συγκεκριμένα, εξαιρούνται:

• οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,

• οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,

• οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης,

• οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και

• οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχε εκδοθεί η πρώτη κοινή λίστα με 22.992 οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στην οποία περιλαμβάνονταν εταιρείες-φαντάσματα, όπως για παράδειγμα το Μινιόν και η Ολυμπιακή, αλλά και νέες, όπως η ΔΕΗ (για χρέη στον ΕΦΚΑ) και το Μέγαρο Μουσικής. Τα ονόματα είχαν αναρτηθεί στο www.aade.gr και αφορούσαν 8.909 φυσικά πρόσωπα και 14.083 επιχειρήσεις με οφειλές.