Σχεδόν βέβαιη θεωρεί την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα η Societe Generale. Σε πρόσφατη έκθεσή της η γαλλική τράπεζα είχε αναφερθεί στις δύο κρίσιμες ημερομηνίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.

Η Societe Generale «βλέπει» αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές από την αποψινή έκθεση της Fitch. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του γαλλικού οίκου υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2023, σημειώνουν ότι πλέον είναι «σχεδόν βέβαιη» μια αναβάθμιση την επενδυτική βαθμίδα είτε στις 20 Οκτωβρίου από τη S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch.

Παράλληλα, ο οίκος Fitch θα μπορούσε να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας και να αποδώσει όμως θετική προοπτική, εξηγεί η Societe Generale. «Σήμερα, ο οίκος Fitch θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία επί του παρόντος είναι σταθερή στο BB+. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε για τελευταία φορά την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023 και δημοσίευσε ένα αισιόδοξο σχόλιο για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας στις 10 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας», εξηγεί η γαλλική τράπεζα που «ανοίγει ένα παράθυρο» για την αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές από σταθερές.

Η SG σημειώνει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που δημοσίευσε η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί σε 135% έως το 2026, χαμηλότερα από τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας το 2026 που προβλέπει το ΔΝΤ. Η γαλλική τράπεζα είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ήδη από τον Οκτώβριο. Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανακάμψει γρήγορα από την εκτίναξη κατά τη διάρκεια του COVID. Με ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να λαμβάνει τη μορφή επίσημων δανείων, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγάλες χρονικά λήξεις, γεγονός που έχει μειώσει τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Πάντως, ο γαλλικός εκτιμά ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και τον Οκτώβριο. Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους, πλέον το μόνο εμπόδιο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η πολιτική αβεβαιότητα.

Πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα μικρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η Ν.Δ ήταν πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 20%, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει πάνω από 150 έδρες από τις 300, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 25 Ιουνίου», τονίζουν παράλληλα. Πάντως, ο οίκος σημειώνει ότι στις δεύτερες εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο 40% για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Έτσι, η Societe Generale εκφράζει την άποψη ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει προεξοφληθεί. «Πιστεύουμε ότι το spread της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας θα συνεχίσει να μειώνεται έως στο τέλος του έτους εάν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι περισσότερο αργή παρά απότομη η πτώση αυτή», τονίζει ο οίκος.

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει υπολογιστεί στα ελληνικά ομόλογα. Το 10ετές spread του ελληνικού ομολόγου με το ιταλικό δεκαετές μειώθηκε κατά 19 μ.β. σε -47 μ.β. τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τώρα το spread είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των -52 μ.β. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή μετακίνηση 52 μ.β. από το σταθερό επίπεδο στις αρχές Μαΐου. Σε άρθρο των Financial Times αναφέρεται ότι η θέση short στα ελληνικά ομόλογα είχε φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και πράγματι είδαμε καθαρές ροές πωλήσεων από το Μάρτιο, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει το ράλι της αγοράς τη Δευτέρα. Σε σύγκριση με την αντίδραση της αγοράς της μείωσης κατά 36 μ.β. στο 10ετές spread μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας κατά τη διάρκεια της έκπληξης για την αναβάθμιση το 2017, η πτώση κατά 52 μ.β. του ελληνικού spread από τις αρχές του Μαΐου φαίνεται να έχει τιμολογήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης. Πιστεύουμε ότι το 10ετές spread GGB-BTP θα πρέπει να συνεχίσει να πέφτει μέχρι το τέλος του έτους, αν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότερο μια αργή πτώση παρά μια απότομη πτώση. Πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», σημείωσε η γαλλική τράπεζα.