Περίπου 1.000 ευάλωτες οικογένειες σε ιδιόκτητα σπίτια αναμένεται να στεγάσει δωρεάν το πρόγραμμα «Κάλυψη» -με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο-, το οποίο προχωρεί με ταχείς ρυθμούς.

Με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, εκδόθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών στους Δήμους Κατερίνης, Καρδίτσας, Λαρισαίων/Tρικκαίων και Λεβαδέων που είχαν διατεθεί για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», ώστε να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κάλυψη», καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Θα ακολουθήσουν προσκλήσεις προς τους δυνητικά ωφελούμενους που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις προς τους δήμους και να τους διατεθούν οι συγκεκριμένες κατοικίες.

Τα βήματα μέχρι τώρα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

● Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Κάλυψη» 46 δήμοι απ' όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

● Έχουν υπογραφεί εννέα Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ υπουργείου και των Δήμων Νεάπολης-Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων, Τρίπολης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων/ Τρικκαίων, Λεβαδέων και Κιλκίς/Παιονίας.

● Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή ακόμα Προγραμματικών Συμβάσεων στους Δήμους Αθηναίων και Παιανίας, καθώς και στους Δήμους Ηρακλείου/Μαλεβιζίου και Ιωαννιτών.

Το επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια, θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υπόλοιπους δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κάλυψη» λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες -εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα (που είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022)- καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης. Μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περίπου 700 ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στα προγράμματα «ΕΣΤΙΑ 2021» και «ΕΣΤΙΑ ΙΙ».

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022, απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Μοριοδότηση και καταρτίζονται λίστες

Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση και καταρτίζονται λίστες, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/6