Στον «πάγο» έχουν μπει οι αγοραπωλησίες πολυτελών κατοικιών και η υλοποίηση επενδύσεων από ξένους στη Μύκονο, μετά την υπόθεση των πολυάριθμων πολεοδομικών αυθαιρεσιών που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η πτωτική πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί των «Ανέμων», δίνει περισσότερο δυναμική στη Σαντορίνη, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά επενδυτικών ακινήτων με υψηλές αποδόσεις.

Το μπαράζ κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στη Μύκονο που ξεκίνησε προ ολίγων εβδομάδων και αφορούσε κατά κύριο λόγο τις παράνομες κατασκευές του Nammos στην Ψαρρού και της επιχείρησης Principote στην παραλία Πάνορμος, πάγωσαν τις επενδύσεις στο νησί. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, πλέον οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστες και αφορούν μόνο τα ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται σε ορισμένες περιοχές της Μυκόνου, όπως στον Ορνό και την Άνω Μέρα. Η μοναδικότητα μάλιστα των περιοχών αυτών και το μικρό απόθεμα ακινήτων που είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση, έχει εκτοξεύσει τις τιμές για τις πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες ξεκινούν από 11.000 ευρώ το τ.μ και να φτάνουν μέχρι και 20.000 ευρώ το τ.μ.


Ακριβή ωστόσο περιοχή είναι και η Χώρα της Μυκόνου, όπου για μια απλή κατοικία χωρίς πισίνα της τάξεως των 100 τ.μ, που χρήζει ανακαίνισης, η τιμή ανέρχεται στα 6.000 με 7.000 ευρώ ανά τ.μ.. Στη διάσημη παραλία της Ψαρρού, ακόμη οι τιμές στις κατοικίες ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ το τ.μ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στο νησί προέρχεται από τους Αμερικανούς που στοχεύουν κυρίως σε μεγάλου βεληνεκούς ξενοδοχειακές επενδύσεις. Ακόμη, από τους Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς και Κύπριους οι οποίοι επικεντρώνονται σε αμιγώς επενδυτικά ακίνητα, που θα τους αποδώσουν μια απόσβεση χρημάτων τα επόμενα 6 με 7 χρόνια. Έντονη είναι και η παρουσία των Αράβων που προτιμούν ιδιωτικές πολυτελείς βίλες σε απομονωμένα μέρη του νησιού.


Το πάγωμα της αγοράς ωστόσο, όπως υποστηρίζουν και οι μεσίτες στο νησί, εξανάγκασε και τους ξένους επενδυτές να είναι πιο συγκρατημένοι. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών άλλαξαν τις ζητήσεις τους και τα επενδυτικά τους πλάνα, που μέχρι πρότινος περιελάμβαναν εμπορικά ακίνητα, τύπου beach bar, τα οποία ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα. Παρ’όλα αυτά, υπάρχει αισιοδοξία στην τοπική αγορά, ότι το χαμένο έδαφος θα ανακτηθεί πολύ σύντομα και του χρόνου οι επενδύσεις στο νησί θα ενισχυθούν.

Σε αντίθεση με τη Μύκονο, στη Σαντορίνη, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και από Έλληνες και από ξένους, καθώς οι υψηλές τιμές έρχονται σε ισορροπία από τα οφέλη που επιφέρουν σε βάθος χρόνου οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο νησί. Και στη Σαντορίνη, τα εντός σχεδίου διαθέσιμα ακίνητα είναι δυσεύρετα, ενώ λόγω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπάρχει σημαντική έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση για τους εργαζομένους στο νησί, την ώρα που τα μισθώματα βρίσκονται στα ύψη. Συγκεκριμένα, αν και στο νησί τα περισσότερα σπίτια δεν είναι άνω των 70 τ.μ , για ένα δυάρι, 40 τ.μ, το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 500 ευρώ τον μήνα.


Υψηλό ωστόσο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά σε σύγκριση με το νησί των Ανέμων. Η Σαντορίνη προσελκύει κατά κύριο λόγο Άγγλους και Γερμανούς, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και αναζητούν να αγοράσουν σπίτι με κήπο ή ένα ελεύθερο οικόπεδο. Ισχυρή είναι η παρουσία και των Αμερικανών, ενώ σταδιακά επιστρέφουν και οι Κινέζοι που ενδιαφέρονται για επενδυτικά ακίνητα υψηλών αποδόσεων.

Στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στις περιζήτητες περιοχές της Καλντέρας όπως είναι η Οία, η Ημεροβίγλι, η Θήρα, το Ακρωτήρι και στη συνέχεια ακολουθεί και ο Πύργος. Οι τιμές στα συγκεκριμένα σημεία του νησιού ξεκινούν από 12. 000 ευρω με 13.000 ευρώ ανά τ.μ και φτάνουν μέχρι και 16.000 ευρώ ανά τ.μ.

Πιο φθηνές περιοχές είναι η Περίσσα και το Εμπορείο στη Νότια πλευρά του νησιού, όπου εκεί ένα νεόδμητο σπίτι μπορεί να κοστίζει και 3.000 ευρώ ανά τ.μ . Ωστόσο, τα ακίνητα αυτά στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θεωρούνται επενδυτικά και δεν θα δώσουν υψηλές αποδόσεις, λόγω του ότι η σεζόν είναι μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού που δουλεύουν κυρίως με κρουαζιέρες.