Σε λίγες ημέρες σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα θα εξοφληθούν για τον μισθό Ιουνίου με τις νέες αμοιβές, που προβλέπουν συνολικές αυξήσεις 10,5%, όπως προκύπτει από τη νέα κλαδική σύμβαση, η οποία πρόσφατα κηρύχθηκε υποχρεωτική από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Πρόκειται για μία σύμβαση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει τη μεγαλύτερη παραβατικότητα στα εργασιακά και πλέον οι επιθεωρητές εργασίας, με το online σύστημα και τους ελέγχους μέσω tablet, μπορούν να διαπιστώνουν επιτόπου και να καταλογίζουν την παράβαση.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Η νέα σύμβαση διετούς διάρκειας, με αυξήσεις που θα φτάσουν στο 10,5% επί των βασικών μισθών στην ωρίμανσή της, περιλαμβάνει από διατάξεις για την προστασία της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και ρυθμίσεις για την ουσιαστική αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση που κατά τις περιόδους αιχμής θα προβλέπεται εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, οι εργαζόμενοι με πενθήμερο θα αμείβονται το επιπλέον ωράριο μεροκάματο προσαυξημένο κατά 75%, ενώ καθίσταται υποχρεωτική μία μέρα ανάπαυσης την εβδομάδα. Για φέτος, από 1ης Ιουνίου οι βασικοί μισθοί αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%.

Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο προστατεύεται η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι εργαζόμενοι στον κλάδο συμφωνηθεί να απασχολούνται κατά την έκτη ημέρα θα προβλέπεται έξτρα ημερομίσθιο, ενώ για την εργασία των 48 ωρών θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία. Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιρειών catering θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο στα 71 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στη νέα συλλογική σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα. Έτσι, για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρους προβλέπεται επίδομα 5% επί του βασικού μισθού για κάθε τριετία. Το επίδομα γάμου διατηρείται στο 10% επί του βασικού μισθού. Αντίστοιχα και το επίδομα εποχικής απασχόλησης, 10% επί του βασικού μισθού. Όσο για το επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης, με βάση το πτυχίο κάθε εργαζόμενου έχει τρία επίπεδα, 6%, 10% και 15% επί του βασικού μισθού. Τέλος, προβλέπεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ -ειδικά για ταμίες- το ταμειακό επίδομα διατηρείται στο 5% επί του βασικού μισθού.

Για τους διανομείς των καταστημάτων, ο βασικός μισθός ορίζεται στα 822 ευρώ, προβλέπεται επίδομα γάμου 10%, καθώς και επίδομα τριετιών 10%, ενώ καταβάλλεται και επίδομα ειδικών συνθηκών 10%. Επιπλέον, προβλέπονται και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της σχετικής διάταξης του υπουργείου Εργασίας για τον κλάδο των διανομέων.



Infographics: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ


Τουρισμός

Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022. Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας ζαχαρωδών, με σωρευτική αύξηση 5% μέχρι το τέλος του 2025 για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, με αυξήσεις από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1ης Ιανουαρίου 2023 και έως το τέλος του 2024.

Διευκρινίζεται ότι, καθώς κατά τον χρόνο σύναψης της συγκεκριμένης ΣΣΕ ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός υπολειπόταν των συμβατικών βασικών μισθών των επιμέρους ειδικοτήτων, ο συνολικός μισθός (βασικός και τυχόν επιδόματα) που προέκυπτε, βάσει της ΣΣΕ, υπερέβαινε τον -ισχύοντα τότε- κατώτατο μισθό. Ωστόσο, έπειτα από τη διπλή φετινή αύξηση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού/ημερομισθίου, παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένοι βασικοί μισθοί ειδικοτήτων (π.χ. μάγειρα Γ΄, μπουφετζή) να υπολείπονται του εν ισχύι νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται η ως άνω περιγραφόμενη μέθοδος υπολογισμού του συνόλου των (οφειλόμενων) μηνιαίων τακτικών αποδοχών βάσει της ΣΣΕ (βασικός μισθός και τυχόν επιδόματα).

Εφόσον το προκύπτον συνολικό ποσό εξακολουθεί να υπολείπεται του εν ισχύι νομοθετημένου κατώτατου (π.χ. σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για την καταβολή επιμέρους επιδομάτων), τότε οι καταβαλλόμενες μηνιαίες τακτικές αποδοχές δεν θα πρέπει να υπολείπονται αυτού αλλά να αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/6