CAVA. Πρόκειται για την αλυσίδα ταχυφαγείων μεσογειακής κουζίνας, με έδρα τις ΗΠΑ, που έχει καταφέρει να συνδυάσει το ζητούμενο του fast food με το healthy στοιχείο που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή. Ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 15 χρόνια από τρεις Έλληνες, τον Θεόδωρο (Τεντ) Ξενοχρήστο, τον Δημήτρη Μοσχοβίτη και τον Ίκε Γρηγορόπουλο. Σήμερα απασχολεί 7.750 εργαζόμενους, λειτουργεί 263 εστιατόρια και οι μετοχές της διαπραγματεύονται εδώ και λίγες ημέρες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει τα 4,3 δισ. δολάρια.

 

«Καθοδηγούμενοι από την αποστολή μας, πιστεύουμε ότι το φαγητό είναι ένα ενοποιητικό στοιχείο για έναν κόσμο πιο ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς για τους επισκέπτες μας, τα μέλη της ομάδας και τους συνεργάτες μας καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, που όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο τραπέζι μας». Με αυτή τη φράση περιγράφεται στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η CAVA.

«Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να διαλέξουν μεταξύ γεύσης και υγείας – η καινοτόμος κουζίνα μας απευθύνεται σε μια μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων, ικανοποιώντας τις επιθυμίες του σύγχρονου καταναλωτή για γευστικό, λαχταριστό και θρεπτικό φαγητό χωρίς συμβιβασμούς» αναφέρει η εταιρεία, που πριν από μερικές μέρες, στις 15 Ιουνίου, κατάφερε να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ιδού τα οκτώ βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την εταιρεία με το ελληνικό DNA:

Η CAVA «γεννήθηκε» το 2006 και αυτή τη στιγμή απασχολεί 7.750 εργαζομένους.

Συνιδρυτές ήταν οι ελληνικής καταγωγής CCO Θεόδωρος (Τεντ) Ξενοχρήστος,  Δημήτρης Μοσχοβίτης και Ίκε Γρηγορόπουλος.

O Ξενοχρήστος υπηρετεί ως Chief Concept Officer από τον Νοέμβριο του 2020 και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CAVA Group από το 2010. Ο Τεντ Ξενοχρήστος δημιούργησε το εμπορικό σήμα CAVA και συνίδρυσε την CAVA Mezze το 2006. Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας συνίδρυσε την αλυσίδα και έκτοτε, υπηρετεί ως σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου της CAVA, Brett Schulman σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της μαγειρικής και του branding.

Ο Δημήτρης Μοσχοβίτης εκτός από συνιδρυτής της CAVA είναι ο σεφ του πρώτου εστιατορίου, του Cava Restaurant, και είναι αυτός που με τη μαγειρική του έκανε στροφή από τη σύγχρονη αμερικανική κουζίνα στην αυθεντική ελληνική. Σήμερα, είναι υπεύθυνος για όλη τη γαστρονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης, της διασφάλισης ποιότητας και της ανάπτυξης μενού.

Η εταιρεία αύξησε το δίκτυο εστιατορίων της σε 263 το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 22 το 2016, μετά την εξαγορά της ανταγωνιστικής Zoës Kitchen το 2018 σε μια συμφωνία 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία έχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων, οι οποίοι αυξήθηκαν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 52,2% από τη χρήση του 2016 έως τη χρήση του 2022. Ωστόσο, οι καθαρές ζημίες αυξήθηκαν επίσης, αυξανόμενες στα 59 εκατομμύρια δολάρια το 2022 από 37,4 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι αναμένει το λειτουργικό της κόστος να «αυξηθεί σημαντικά» στο μέλλον. Μετά τη μετατροπή ορισμένων εστιατορίων Zoës Kitchen σε εστιατόρια Cava, «αναμένουμε ότι οι απαιτήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών για το άνοιγμα ενός νέου εστιατορίου θα είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.

Η Cava είναι η πρώτη αλυσίδα εστιατορίων που εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τη Sweetgreen Inc. στα τέλη του 2021.

 

Η αρχική δημόσια προσφορά για την CAVA Group ήταν 22 δολάρια ανά τεμάχιο για 14,4 εκατ. μετοχές. Με 111,4 εκατομμύρια μετοχές να είναι σε κυκλοφορία, η Cava εισήχθη με αποτίμηση άνω των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία είναι σήμερα κοντά στα 4,2 δισ. JPMorgan, Jefferies και Citigroup ήταν οι κύριοι ανάδοχοι σε μια ομάδα 10 τραπεζών που εργάστηκαν για την εισαγωγή.

Η αλυσίδα εστιατορίων άντλησε μέσω της εισαγωγής περίπου 317 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του δικτύου των 236 εστιατορίων της.

Οι τέσσερις «ισχυροί» άνδρες της CAVA, ο Ίκε Γρηγορόπουλος, ο CEO Brett Schulman, o Τεντ Ξενοχρήστος και ο Δημήτρης Μοσχοβίτης ανέφεραν σε μήνυμά τους την ημέρα της IPO: «Σήμερα, η CAVA έγινε δημόσια εισηγμένη εταιρεία. Θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε τις ρίζες μας.

»Φτάνουν στην παιδική μας ηλικία. Συχνά, μας έπιαναν να κοροϊδεύουμε στο μάθημα του Κυριακάτικου σχολείου της ελληνικής εκκλησίας μας, προτού κατευθυνθούμε στα σπίτια των γονιών μας για ένα μεγάλο κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα, που συνήθως είχε αρνί ψητό, λεμονάτες πατάτες, πολλές ελιές και τζατζίκι.

»Με αμοιβαία αγάπη για το φαγητό, την οικογένεια και την κληρονομιά μας, ονειρευόμασταν μια μέρα να μοιραστούμε τη Μεσογειακή Κουζίνα και με άλλους.

»Το 2011, αμέσως μετά την ένταξη του Brett, άνοιξε τις πόρτες του η πρώτη μας τοποθεσία CAVA. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε -ανοίξαμε πάνω από 260 εστιατόρια, δημιουργήσαμε μια σειρά προϊόντων παντοπωλείου και πήραμε πολλή Crazy Feta. Ωστόσο, είμαστε πιο αφοσιωμένοι από ποτέ στο να παρέχουμε μια μεσογειακή εμπειρία που συνδυάζει αρμονικά την υγεία, τη γεύση και τη φιλοξενία.

»Είμαστε τόσο περήφανοι για ό,τι έχουμε δημιουργήσει μαζί -τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς κάθε μέλος της ομάδας CAVA και την εκπληκτική μας κοινότητα CAVA. Ανυπομονούμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον»!