Εν αναμονή καταιγιστικών επιχειρηματικών εξελίξεων τελεί η αγορά, αφού η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούσαν το ανάχωμα για την οριστικοποίησή συμφωνία. Πλέον, όλα φαίνεται να αλλάζουν και η «τράπουλα» των επιχειρηματικών εξελίξεων, μοιράζεται εκ νέου. Η αγορά περιμένει να φτάσουν στο στάδιο της ολοκλήρωσης μια σειρά από συμφωνίες, με το Χρηματιστήριο στο επίκεντρο. Εισηγμένες σε μια σειρά από κλάδους, λιανεμπόριο, κατασκευές, ενέργεια, τράπεζες, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε μία συγκυρία που ο κινητήριος μοχλός ανόδου των μετοχών δεν ήταν άλλος από τα καλά οικονομικά αποτελέσματα αλλά και η προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Η αγορά καλείται να τιμολογήσει μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες, που, κατά τις πληροφορίες, «δουλεύονται» στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα. Η συγκυρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ευνοϊκή ακόμα κι αν το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πραγματοποιήσει ράλι της τάξης του 35% από την αρχή του χρόνου, αφού τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό μπορεί να υπάρξει σύγκριση στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών με τις «ανταγωνίστριές» τους στη Νότια Ευρώπη, όπως έγραψαν σε reports τους HSBC και Deutsche Bank την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, ξεκαθάρισε στη γενική συνέλευση ότι το ενδεχόμενο πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι υπόθεση των υποψήφιων αγοραστών. «Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος θα είναι καλά, είτε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είτε χωρίς αυτήν», δήλωσε εμφατικά.

Ο κ. Περιστέρης που ηγείται ενός ομίλου με 5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο έργων έδωσε πληροφορίες και για μια σειρά από projects που αφορούν στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στα οποία εστιάζει η αγορά. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η τελική σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας  Οδού (ήδη έχει καταρτισθεί το οικονομικό σκέλος αυτής), κάτι που σημαίνει ότι το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης ενδέχεται να ολοκληρωθεί στην εκπνοή του 2023.Επιπλέον, ενδέχεται μέσα στον Ιούλιο να ξεκινήσουν πρόδρομες εργασίες για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (IRC) του Ελληνικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες.

Τράπεζες

Η πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ είναι το story που έχουν οι τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Στην Alpha Bank το ΤΧΣ ελέγχει το 9%, στην ΕΤΕ το 40,39%, στην Eurobank σχεδόν το 1,4% και στην Πειραιώς το 27%. Η Eurobank, σύμφωνα με όσα έχει πει η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές, έχει ήδη συζητήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) το ενδεχόμενο επαναγοράς (buyback) των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι θετικές. Η έγκριση από πλευράς του επόπτη (εκτιμάται εντός διμήνου) θα «ξεκλειδώσει» τις σχετικές διαδικασίες, επιτρέποντας την υποβολή επίσημης πρότασης προς το ΤΧΣ το β’ εξάμηνο του 2023.

 

Ακτοπλοΐα

Εντός των επομένων 15 ημερών αναμένεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει το deal συγχώνευσης της Attica Group με την ΑΝΕΚ. Ήδη, το χρηματιστηριακό ταμπλό… πριμοδοτεί με 10% στις τελευταίες συνεδριάσεις τη μετοχή της τελευταίας.

 

Βιομηχανία

Το play της αγοράς είναι η Cenergy και η όλο και πιο στενή σχέση με την δανέζικη Orsted, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο. Στο 79,78% ανέρχεται η συμμετοχή της Βιοχάλκο στη Cenergy και οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της οικογένειας Στασινόπουλου να έχει δεχτεί πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων.

 

Λιανεμπόριο

Η νέα Ideal που δημιουργείται μετά την απόκτηση των Attica Stores, θα είναι μία από τις επιχειρήσεις που στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE, θα ανέβει κατηγορία, αφού οι πωλήσεις της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η οριστικοποίηση του deal με την καταβολή μετρητών εκ μέρους των νέων μετόχων που θα μπουν στην Ideal και θα αποκτήσουν το 17%, σύμφωνα με τα ψιλά γράμματα του πληροφοριακού δελτίου της εξαγοράς που απέστειλε η εισηγμένη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα πρέπει να αναμένεται εντός τεσσάρων μηνών μετά την έγκριση από την γενική συνέλευση των μετόχων που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου.