Μείωση των επιτοκίων δανεισµού του ελληνικού Δηµοσίου και άνοιγµα των «συνόρων» για διεθνή funds που κινούν τρισεκατοµµύρια κεφαλαίων και θα µπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα θα φέρει η πολυπόθητη επενδυτική βαθµίδα.

Η τελευταία απέχει µόλις ένα βήµα µετά το αποτέλεσµα των εκλογών της 25ης Ιουνίου με την ανάδειξη αυτοδύναµης κυβέρνησης της Νέας Δηµοκρατίας για την επόµενη µέρα. Αίρεται, έτσι, κάθε ενδεχόµενο πολιτικής αβεβαιότητας που θα µπορούσε να σκιάσει τον θετικό παράγοντα των αναπτυξιακών επιδόσεων της χώρας που προσµετρούν οι οίκοι αξιολόγησης για να προχωρήσουν σε αναβαθµίσεις.

Αντιθέτως, ο συνδυασµός υψηλής ανάπτυξης και πολιτικής σταθερότητας µε µια κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις απαραίτητες µεταρρυθµίσεις για τον εκσυγχρονισµό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας φέρνει την επενδυτική βαθµίδα νωρίτερα - όπως πιθανολογείται, τον Σεπτέµβριο.

Το χρονοδιάγραμμα

Σηµειώνεται ότι µετά την αξιολόγηση της Fitch στις 9 Ιουνίου, η οποία επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ µε σταθερή την προοπτική για την Ελλάδα και διατήρησε το status της χώρας µία βαθµίδα κάτω από την επενδυτική, το χρονοδιάγραµµα των επόµενων κρίσιµων αξιολογήσεων έχει ως εξής:
  • Στις 4 Αυγούστου αναµένεται η επόµενη αξιολόγηση της Scope, που ήταν και ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που αναβάθµισε σε θετική την προοπτική, µε αξιολόγηση BB+, της Ελλάδας τον ∆εκέµβριο του 2022. Η Scope Ratings σχολίασε στις 23 Μαΐου ως θετικό πιστωτικό γεγονός το αποτέλεσµα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Είναι, δε, ο οίκος που έχει αναβαθµίσει την Ελλάδα κατά πέντε βαθµίδες αξιολόγησης, από Β- σε ΒΒ+, από τότε που την αξιολόγησε για πρώτη φορά, το 2017, και ήταν ο πρώτος οίκος που ανέβασε την Ελλάδα σε µία µόνο βαθµίδα µακριά από την επενδυτική, τον Σεπτέµβριο του 2021.
  • Στις 8 Σεπτεµβρίου είναι προγραµµατισµένη η επόµενη αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS. Η προηγούµενη αξιολόγηση του οίκου ήταν στις 10 Μαρτίου, οπότε τοποθέτησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας µία βαθµίδα χαµηλότερα από την επενδυτική βαθµίδα, σε BB (high).
  • Στις 15 Σεπτεµβρίου αναµένεται η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Ο διεθνής οίκος διατηρεί την απόσταση της Ελλάδας από την επενδυτική βαθµίδα τρία σκαλοπάτια χαµηλότερα, καθώς από τις 17 Μαρτίου 2023 έχει αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κλίµακα Ba3 µε θετικές προοπτικές.
  • Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. O διεθνής οίκος είχε αναβαθµίσει στην κλίµακα ΒΒ+ µε σταθερό outlook το ελληνικό αξιόχρεο, µόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθµίδα.
  • Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί ξανά από τη Fitch στις 2 ∆εκεµβρίου. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας θα απελευθερώσει τη ροή εισόδου πολλαπλάσιων κεφαλαίων από αυτά που επενδύονται σήµερα στην ελληνική αγορά, καθώς θα άρει τους επενδυτικούς περιορισµούς για funds που διακινούν ρευστότητα 28 τρισ. δολαρίων και µπορούν να επενδύουν µόνο σε αγορές µε investment grade. Εχοντας την επενδυτική βαθµίδα, η ελληνική αγορά οµολόγων και µετοχών θα διεκδικήσει µέρος στην πίτα των 28 τρισ., αυξάνοντας κατακόρυφα την αξία των περιουσιακών στοιχείων της.

Φθηνότερα

Ηδη µε την προοπτική αυτή τα spreads δανεισµού του ελληνικού ∆ηµοσίου έχουν κλείσει σε βαθµό που η Ελλάδα να δανείζεται σήµερα κατά 30 µονάδες βάσης φθηνότερα από την Ιταλία (αν και παραµένει ακόµα η διαφορά των 50 µ.β. ακριβότερου δανεισµού σε σχέση µε την Πορτογαλία). Οπως εκτιµάται, η περαιτέρω βελτίωση των spreads µετά τις εκλογές τη 25ης Ιουνίου θα επιτρέψει νέα έξοδο του Ο∆∆ΗΧ για δανεισµό στις διεθνείς αγορές, µε έκδοση, µάλιστα, µεγαλύτερης διάρκειας από τη δεκαετία (πιθανότατα 15ετία).

Η µείωση των spreads θα ευνοήσει και τον δανεισµό των τραπεζών, καθιστώντας πολύ πιο άνετη την άντληση των κεφαλαίων που απαιτούνται µέχρι το 2026 για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL. Ηδη την εβδοµάδα που πέρασε η Alpha Bank βγήκε για δεύτερη φορά στις αγορές από τις αρχές του 2023, µε έκδοση senior preferred οµολόγου, που συγκέντρωσε ζήτηση (1,3 δισ. ευρώ) τρεις φορές µεγαλύτερη από τα κεφάλαια που ζητούσε η τράπεζα (ζητούσε 400 εκατ. ευρώ και τελικά «σήκωσε» 500).

Και άλλες εκδόσεις

Κατόπιν αυτού, προµηνύονται εκδόσεις και από τις άλλες τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική, αλλά ίσως όχι από Eurobank, που έχει καλύψει τους στόχους MREL) τον Ιούλιο ή τον Σεπτέµβριο. Σηµειώνεται ότι η «αλληλοτροφοδότηση» ανάπτυξης και επενδυτικής βαθµίδας αναµένεται να ωφελήσει και την αύξηση των καταθέσεων. Ανάλογη άνθηση αναµένεται και στο ελληνικό χρηµατιστήριο, όπου τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, εκκολαπτόµενες επιχειρηµατικές συµφωνίες και εισαγωγές στο Χ.Α., όπως η επερχόµενη του «Ελ. Βενιζέλος» ή της Optima Bank, θα κινητοποιήσουν επενδυτικά κεφάλαια και θα δώσουν ώθηση στις τιµές.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 24 Ιουνίου 2023.