Πόλεµο σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ως… βιτρίνα «λαµπερά» πρόσωπα των social media και φοροδιαφεύγουν συστηµατικά κήρυξε η Eφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) έχει δηµιουργήσει ειδικό ελεγκτικό τµήµα για τον εντοπισµό επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων που χρησιµοποιούν τα social media και υπάρχουν γι' αυτούς υποψίες για φοροδιαφυγή. Συγκεκριµένα, τη βάση δεδοµένων για χιλιάδες ελέγχους τόσο φέτος όσο και τα επόµενα χρόνια θα αποτελέσουν το Facebook, το Instagram καθώς και το TikTok.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές της ΑΑ∆Ε ελέγχουν φυσικά πρόσωπα που διαφηµίζουν προϊόντα τα οποία διακινούνται κυρίως από ηλεκτρονικά καταστήµατα. Η εµπειρία των ελεγκτών έχει δείξει ότι πολλά από αυτά πωλούν προϊόντα απαλλαγµένα από τον ΦΠΑ, τα οποία φθάνουν στην Ελλάδα µέσω τριγωνικών συναλλαγών (καρουζέλ). Παράλληλα, στο στόχαστρο βρίσκονται ήδη και οι influencers που διαφηµίζουν τα προϊόντα, µε στόχο να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που εισπράττουν για τις παρεχόµενες υπηρεσίες τους δηλώνονται στην Eφορία.

Oπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, στόχος είναι ο εντοπισµός επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά µέσω ∆ιαδικτύου, χωρίς να εκδίδουν παραστατικά για την πώληση ή οι αποδείξεις που εκδίδουν δεν είναι νόµιµες, δηλαδή εκδίδονται από ταµειακές µηχανές οι οποίες δεν είναι δηλωµένες. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν κάνει ούτε έναρξη εργασιών στην Eφορία, αλλά εµφανίζονται να λειτουργούν ως κανονικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, σύµφωνα µε τη συνηθισµένη πρακτική, δεν δηλώνουν διεύθυνση και δέχονται µόνο ηλεκτρονικές παραγγελίες. Hδη, δεκάδες περιπτώσεις ελέγχων είναι σε εξέλιξη, ενώ µέσα στην εβδοµάδα που πέρασε ανακοινώθηκε και η πρώτη περίπτωση infl uencer η οποία είναι και µέτοχος σε ηλεκτρονικό κατάστηµα.

Γνωστό µοντέλο, το οποίο κατέχει σηµαντικό ποσοστό σε επιχείρηση ηλεκτρονικού εµπορίου µέσω της οποίας διαφηµίζει ρούχα και αξεσουάρ στα social media και τα πουλάει διαδικτυακά, έπεσε στα δίχτυα της Eφορίας. Συγκεκριµένα, για δύο ελεγχόµενα φορολογικά έτη, διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη µη έκδοση φορολογικών στοιχείων, για την οποία η ελεγχόµενη επιχείρηση υπέβαλλε οικειοθελώς δηλώσεις τόσο στη φορολογία εισοδήµατος όσο και στον ΦΠΑ. Μετά από αυτό, το συνολικό ύψος φόρων και προστίµων για τις δύο ελεγχόµενες χρήσεις έφτασε στα 270.000 ευρώ.

Έρευνες

Σηµειώνεται ότι, µε βάση το τελευταίο οργανόγραµµα της ΑΑΔΕ που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023, ενεργοποιήθηκε τµήµα «Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών».

Στόχος του τµήµατος είναι:

  • Η διενέργεια στοχευµένων ερευνών και διασταυρώσεων προς επαλήθευση και η αξιοποίηση καταγγελιών ιδιωτών ή άλλων στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση της διεύθυνσης από κάθε πηγή.
  • Η ανίχνευση υφιστάµενων και µελλοντικών τάσεων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, µέσω του Διαδικτύου ή του έντυπου Τύπου και της αξιοποίησης των σχετικών πληροφοριών.
  • Ο καθορισµός και η διαχείριση του περιεχοµένου των ηλεκτρονικών βάσεων δεδοµένων εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και µητρώου εξωχώριων (off shore) εταιρειών.
Σηµειώνεται ότι το προσεχές διάστηµα αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική πλατφόρµα, µέσω της οποίας οι πολίτες θα µπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής λαθρεµπορίου, παράνοµου πλουτισµού και «µαύρου» χρήµατος.

Η πλατφόρµα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών, επώνυµες και ανώνυµες.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/6