Πόρτο Χέλι: Μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 500 εκατ.
Το μισό δισ. ευρώ προσεγγίζουν οι τρεις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στην ακτογραμμή 170 χλμ. της Ερμιονίδας. Οι επενδύσεις αφορούν το πρώην ξενοδοχείο Costa Perla, το παλιό Ermioni Club, που αποκτήθηκε από τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, αλλά και την ανακατασκευή των δύο ξενοδοχείων του ομίλου AKS Hotels, που ανήκουν πλέον στον Ιρλανδό κροίσο Πολ Κόλσον. Παράλληλα, σε τελική ευθεία έχει μπει και το γήπεδο γκολφ στο υπό κατασκευή συγκρότημα Kilada Hills.
Στην περίπτωση του παλιού Costa Perla, του γνωστού ξενοδοχείου της Ερμιόνης που χτίστηκε το 1973, θα δημιουργηθεί ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο 63 δωματίων και 10 βίλες. Μέρος της συνολικής επένδυσης που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ μοιράζεται μεταξύ των δύο ξένων fund, Τaconic Capital και Cedar Capital Partners. Με το τελευταίο να έχει τοποθετηθεί αθόρυβα σε άλλα δύο projects στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας, όπως το «Αngsana by Banyan Tree», στην Κέρκυρα και στο «One & Only Kea Island» στην Κέα. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει αδειοδοτηθεί και στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εγκριθεί η άδεια κατεδάφισης. Σύμφωνα μάλιστα με τους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, οι πρώτες κατεδαφίσεις θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, όπου θα υπάρχει μειωμένη τουριστική κίνηση.
Στη θέση του παλιού Ermioni club, το οποίο αποκτήθηκε από τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, Αλ Ναϊάν, θα δημιουργηθεί σύνθετο τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο άνω 100 δωματίων και 15 πολυτελείς κατοικίες με μεγάλα οικόπεδα. Η επένδυση που υλοποιείται από τη Scarlet Beach A.E., ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της αδειοδότησης. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των κατοικιών, έχει ολοκληρωθεί και η κατεδάφιση του κτιρίου, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει το 2026.
Επιπλέον, προβλέπεται και η ανασύσταση και ανακατασκευή των δύο ξενοδοχείων AKS Hotels του Κ. Σιακόλα στην περιοχή της Χινίτσας και στο κέντρο, τα οποία τα έχει αγοράσει ο δισεκατομμυριούχος ιρλανδός Πολ Κόλσον. Ο λόγος για το AKS Hinitsa Bay και το AKS Porto Heli Hotel, τα οποία σήμερα είναι τεσσάρων αστέρων και μετά την αναβάθμιση και την ανακαίνισή τους θα προκύψουν δύο πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες και συγκρότημα βιλών.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο διαγωνισμός για το ακίνητο των 627 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή Βερβερόντα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιρλανδός επιχειρηματίας φαίνεται ότι είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για το συγκεκριμένο ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι ένα «φιλέτο» που πολλοί ισχυρίζονται ότι πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να κατασκευαστεί ένα μικρό αεροδρόμιο.
Στον αντίποδα, η κατασκευή του συγκροτήματος Kilada Hills, ενός θερέτρου που θα συνδυάζει ένα γήπεδο γκολφ με κατοικίες και ξενοδοχείο, στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας, φαίνεται ότι αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Αιτία είναι ασφαλώς η «κόντρα» που ξέσπασε ανάμεσα στην Dolphin Capital Investors (DCI) και τον κ. Μίλτο Καμπουρίδη της Dolphin Capital Partners. Ενδεικτικό είναι πως η πλευρά του κ. Καμπουρίδη ανέφερε πως οι εργασίες σταματούν μέχρι να βρεθεί λύση, ενώ η πλευρά της DCI διαμήνυε πως η ανάπτυξη του Kilada Hills, ένα έργο άνω των 400 εκατ. ευρώ, προχωράει κανονικά. Όπως αναφέρουν ωστόσο, οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, το γήπεδο γκολφ που υλοποιείται σε έκταση των 870 στρεμμάτων, θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Τέλος, μία νέα φιλόδοξη επενδυτική κίνηση που πρόκειται να υλοποιηθεί αφορά την περιοχή Σαλαντίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα νέο τουριστικό project, το οποία βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης και αφορά το ξενοδοχείο «Ακτή Σαλάντι», το οποίο ενδιαφέρεται να ανακαινίσει και να λειτουργήσει ξανά η Radisson Blu, δημιουργώντας παράλληλα και συγκρότημα με βίλες. Κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’80 ήταν το μοναδικό ξενοδοχείο για γυμνιστές που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα, βασιζόμενο στα αντίστοιχα πρότυπα της Ευρώπης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή επένδυση δεν ευδοκίμησε και οδηγήθηκε στο λουκέτο, με αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι σήμερα παραδομένη στη φθορά του χρόνου.