Τους επόμενους 600 μεγάλους στόχους στους οποίους θα στραφεί η έρευνα στη μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής, επιλέγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, με «όπλο» τις νέες –αμερικανικής προελεύσεως- τεχνικές ελέγχου τις οποίες εφαρμόζει πρώτο ήδη το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Με εντολή εισαγγελέα, το ΣΔΟΕ και φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΓΓΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των ελεγχομένων που θα επιλεγούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν πιλοτικά οι έλεγχοι σε 60 υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις μεγάλης φοροδιαφυγής, κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και κρατικούς λειτουργούς. Η επιλογή στηρίζεται στην πολύμηνη έρευνα που προηγήθηκε (επί σχεδόν ένα χρόνο) με εισαγγελική παραγγελία από τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Μέχρι το τέλος του χρόνου όμως θα ξεκινήσουν από την ΓΓΔΕ και οι έλεγχοι με βάση τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες για κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και 500 έλεγχοι σε φορολογούμενους «Μεγάλου Πλούτου», προκειμένου με στόχο να έχει εισπραχθεί έως τέλος Δεκεμβρίου το 65% των φόρων που θα βεβαιωθούν.

Μέθοδοι IRS

Για τις έρευνες αυτές, οι ελεγκτές της Εφορίας θα χρησιμοποιούν νέου τύπου «τεκμήρια» για τον προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού IRS. Οι μέθοδοι αυτοί (έλεγχοι τραπεζικών υπολοίπων, ταμειακών διαθεσίμων κλπ) δεν περιορίζονται μόνο στη σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις δαπάνες και την προσαύξηση της περιουσίας (έλεγχοι "πόθεν έσχες") αλλά φτάνουν και στην διερεύνηση κάθε ροής χρημάτων της οποίας δεν δικαιολογείται από νόμιμη προέλευση. Ως αδικαιολόγητος πλουτισμός και φοροδιαφυγή ελέγχονται έτσι ακόμα και η χρήση ή κατάθεση μετρητών.

Με βάση τις νέες μεθόδους, οι φοροελεγκτές θα λαμβάνουν υπόψη τους, για κάθε φορολογούμενο που θα ελέγχουν, στοιχεία που αφορούν:

- τις δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων,

- τις δαπάνες για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών,

- τις δαπάνες για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία,

- τα έξοδα που πραγματοποιούνται, με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλίων,

- λοιπά έξοδα διαβίωσης, όπως δαπάνες για ταξίδια, επισκευή και συντήρηση ακινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.

- όλες τις δαπάνες για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων,

- το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και τις λοιπές αποταμιεύσεις των φορολογουμένων.

Με τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» θα προσδιορίζονται με έμμεσο, τεκμαρτό τρόπο όχι μόνο τα καθαρά εισοδήματα αλλά και τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιτηδευματιών, δηλαδή των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Παράλληλα όμως, οι τεχνικές αυτές θα εφαρμόζονται και για τον έμμεσο προσδιορισμό των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων και μισθωτών, συνταξιούχων, εισοδηματιών ή και αγροτών που θα επιλεγούν για έλεγχο, με βάση πληροφορίες και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Φορολογική Διοίκηση.

Σε όσες περιπτώσεις τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προσδιορίζονται με τις μεθόδους αυτές είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, οι φορολογούμενοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.