Κεφάλαια 1 δισ. σε ελληνικά assets το πρώτο 6μηνο μετά την αναβάθμιση
Πάνω από 1 δισ. ευρώ καθαρές εισροές στα ελληνικά assets σηματοδοτεί η ανάκτηση της… πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Αυτό σημειώνουν έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων στο asset management ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για τα ελληνικά αξιόγραφα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η εισροή των κεφαλαίων, που θα αφορά από τους κρατικούς τίτλους, μέχρι τα εταιρικά ομόλογα και από τις μετοχές μέχρι τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούσε να συμβεί εντός έξι μηνών. Κι αυτό καθώς ανάκτηση του «investment grade» αποτελεί πόλο έλξης για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Η Ελλάδα έχει να βρεθεί στις αναπτυγμένες οικονομίες εδώ και 13 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στα επίπεδα των 2.500 μονάδων. Το μακρινό 2008, δηλαδή πριν από 15 χρόνια. Τότε τόσο η οικονομία της χώρας είχε επενδυτική βαθμίδα, αλλά και το Χ.Α. βρισκόταν στο club των ώριμων αγορών .
Τότε, η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς βρισκόταν στα επίπεδα των 150 δισ. ευρώ (σ.σ. από 85 δισ. ευρώ σήμερα). Εντυπωσιακό νούμερο, αν σκεφτεί κανείς ότι και οι εταιρείες που οι μετοχές τους διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο ήταν πολλαπλάσιες από τις σημερινές, πάνω από 200, έναντι 124 σήμερα.
Ο λόγος που πολλά επενδυτικά κεφάλαια έμειναν εκτός αγοράς όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι το καταστατικό τους απαγορεύει τις επενδύσεις σε Χρηματιστήρια χωρών χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για σοβαρά συνταξιοδοτικά, επενδυτικά ταμεία, τα οποία, τοποθετούμενα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Αγοράζουν μετοχές που διαπραγματεύονται σε ένα ισχυρό νόμισμα, το ευρώ.
- Επενδύουν σε μία οικονομία η οποία εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τον πληθωρισμό και παρά την αύξηση των επιτοκίων. Για 2,2% εκτιμάται η φετινή ανάπτυξη και πάνω από 3% για το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Την ίδια στιγμή, σε ΗΠΑ και Ευρώπη με την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων και τον Ιούλιο και πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, η ύφεση θα έχει κάνει αισθητή την επιστροφή της.
Επιπρόσθετα οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές σε σχέση με τις αποτιμήσεις του S&P. To μέσο p/e στο Χ.Α. είναι μονοψήφιο στο επίπεδο του 7 με 8 φορές τα φετινά κέρδη, όταν για τις μετοχές του S&P διαμορφώνεται σε 12 – 13 φορές.
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές λοιπόν, το story τις επιστροφής ξένων οίκων στο ελληνικό χρηματιστήριο και γενικότερα στα ελληνικά assets κερδίζει έδαφος, καθώς αυτό που απομένει μόνο είναι η ημερομηνία ανακοίνωσης της αναβάθμισης. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι αγορές περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμη και έκτακτη αναβάθμιση εντός του Ιουλίου. Σημειωτέον, ότι ενώ το ελληνικό 10ετές είναι σε απόδοση φθηνότερο από αυτά της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Κύπρου, στα επίπεδα του 3,65%.