Πλήρη κατάργηση του πέναλτι παρακράτησης του 30% στη σύνταξη για όσους συνταξιούχους εργάζονται σχεδιάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, επιφέροντας πλήρη ανατροπή των σεναρίων που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στο τραπέζι.

Η κατάργηση της ποινής θα συνοδευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με καταβολή του 10% του μισθού που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σημαντική αύξηση τόσο των δικών τους εισοδημάτων σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς όσο και των εσόδων του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ).

Λίστα δωρών

Η σημαντική αυτή νομοθετική παρέμβαση, η οποία επιβεβαιώνεται από συνομιλητές του υπουργού Εργασίας, αποτελεί ένα από τα πέντε μεγάλα «δώρα» της νέας κυβέρνησης προς την πλειονότητα των συνταξιούχων, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στην εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας, μέσω της καθιέρωσης μπόνους (μείωση του μη μισθολογικού κόστους) σε όσες επιχειρήσεις την εφαρμόζουν καθολικά.

Συγκεκριμένα, για τους συνταξιούχους προωθείται:

  • 1) Η πλήρης κατάργηση του πέναλτι του 30% για όσους εργάζονται. Αντί να γίνει η ποινή αναλογική, όπως ανέφεραν τα μέχρι σήμερα σενάρια, προκρίνεται η λύση όσοι εργάζονται να καταβάλλουν το 10% του μισθού τους στον ΕΦΚΑ. Από το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να επωφεληθούν τουλάχιστον 120.000 συνταξιούχοι που σήμερα είναι ενεργοί εργασιακά.
  • 2) Το επόμενο «δώρο» θα είναι η έμμεση αύξηση αποδοχών κατά 2%-3%, που θα έχουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, από τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Το σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη. Τα κλιμάκια θα ξεκινούν από 1.400 €-1.700 € με παρακράτηση 3% και από τα 1.701 ευρώ και πάνω οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2%. Οι συντάξεις στα 2.300-2.600 ευρώ θα έχουν αύξηση σε ποσοστό 3%. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περί τους 450.000 συνταξιούχους με συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ.
  • 3) Από 1ης/1/2024 αναμένεται νέα αύξηση κατά 4% στις συντάξεις, μέσω του μόνιμου μηχανισμού προσδιορισμού της αύξησης και διόρθωση από τον πληθωρισμό του 2023 κατά 0,50%.
  • 4) Ένα ακόμη «δώρο» θα είναι η μονιμοποίηση της προσωπικής διαφοράς μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η κατηγορία συντάξεων. Για το 2024 αναμένονται έως και 150.000 λιγότεροι συνταξιούχοι που βγαίνουν εκτός προσωπικής διαφοράς με τις αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών. Να σημειωθεί ότι προσωπική διαφορά φέτος, κυμαινόμενη σε 200-300 ευρώ, δόθηκε σε 1.117.000 συνταξιούχους. Όσοι εξακολουθούν μετά την αύξηση να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200 έως 250 ευρώ. Το νέο επίδομα, αν δοθεί με τα ίδια κριτήρια που πληρώθηκε φέτος, θα το λάβουν όσοι έχουν σύνταξη προ φόρου (μαζί με προσωπική διαφορά) έως 1.600 ευρώ.
  • 5) Το τελευταίο «δώρο» αφορά τη χορήγηση επιδόματος Χριστουγέννων - Πάσχα σε συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 800 ευρώ. Το επίδομα ενδέχεται να είναι ίσο με μία σύνταξη για όσους λαμβάνουν ποσά έως 500 ευρώ και μειώνεται στο μισό, δηλαδή στα 250 ευρώ, για τους υπόλοιπους.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 5/7