Τη θέσπιση νέου ειδικού μισθολογίου για τους 250.000 υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024, που θα κυμαίνονται μόνο για τα κλιμάκια στο 8,5%, προωθεί η κυβέρνηση.

Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει μεγάλες αυξήσεις επιδομάτων για όλους τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες, οι οποίες σε συνδυασμό με την εισοδηματική αύξηση του 8,5% θα υπερβαίνουν συνολικά το 15%. Συγκεκριμένα, πέραν των αυξήσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους, που θα ισχύουν και για στρατιωτικούς-Σώματα Ασφαλείας, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη , το οποίο πρόκειται να δοθεί σήμερα για διαβούλευση, εκείνοι θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους μέσω της αύξησης του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας από 13% έως 27% και της αύξησης του επιδόματος παραμεθορίου κατά 30%.

Το σύνολο των αυξήσεων αυτών στα επιδόματα αφορά περίπου 100.000 δικαιούχους που θα δουν αύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, καθώς και άλλους 20.000 που θα δουν αύξηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.

Ενσωμάτωση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον βασικό μισθό ενσωματώνεται τμήμα των υπαρχόντων επιδομάτων και επαναδιατυπώνονται όλα τα υπόλοιπα, με αυξήσεις έως 40%, δημιουργώντας έτσι ένα μεικτό σύστημα αμοιβών που θα συνδέει τη μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου με τη χορήγηση υπαλληλικού βαθμού. Θα αυξηθεί το επίδομα σε όσους υπηρετούν σε πλοία αποστολής και ειδικές αποστολές, ενώ η αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση, που σήμερα ανέρχεται σε 2,77 ευρώ την ώρα ή 100 ευρώ τον μήνα, μπορεί να κλιμακώνεται έως 150 ευρώ.

Επίσης οι εθελοντές μακράς θητείας και οι επαγγελματίες οπλίτες θα αποστρατεύονται με τον βαθμό του λοχαγού (αφορά περίπου 20.000 άτομα). Με βάση το ισχύον μισθολόγιο των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, σήμερα ένας λοχίας από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με 3 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 985 ευρώ. Ένας ανθυπολοχαγός από Σχολή Ευελπίδων με 3 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 1.155 ευρώ, ένας λοχαγός από Σχολή Ευελπίδων με 8 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 1.355 ευρώ. Και ένας συνταγματάρχης με 20 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 1.925 ευρώ. Ουσιαστικά, οι αλλαγές στο μισθολόγιο αυτό είναι κατά τα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα επιδόματα που θα αυξηθούν, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα είναι το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, που κυμαίνεται σήμερα από 45 έως 615 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον βαθμό, και το επίδομα θέσης ευθύνης που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον βαθμό. Το επίδομα θέσης ευθύνης, οριζόμενο κατά βαθμίδα θέσης, κυμαίνεται από 550 ευρώ για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και κλιμακώνεται προς τα κάτω για τους υπόλοιπους αρχηγούς στα 400 ευρώ, με τον βαθμό του ταγματάρχη να είναι στα 30 ευρώ. Επίσης, σήμερα στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή), το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσόν των 46 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/7