Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά το μέτρο του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 και 19 ετών και θα δοθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023. Ουσιαστικά αποτελεί τη μονιμοποίηση του Freedom Pass, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ενίσχυση θα καταβάλλεται κάθε χρόνο με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 200.000 ετησίως και το ποσό των 150 ευρώ θα διατίθεται σε voucher και όχι μετρητά. Απαραίτητη η απόκτηση κωδικών Taxisnet και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 200.000 νέους ετησίως και θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Youth Pass σε ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά-αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ-σκαφών αναψυχής, θέατρα, σινεμά και συναυλίες.

Δικαιούχοι είναι όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας τους. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη για δύο χρόνια μετά την έκδοσή της.

Το Youth Pass θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Το κόστος είναι 30 εκατ. ευρώ για το 2023 και οι ωφελούμενοι: περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών.