Κονδύλια ύψους 72,5 δισ. ευρώ εισέρευσαν την περίοδο 2000-2020 στη χώρα μας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αν. υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, κατά την περίοδο 2009-2017 για κάθε ένα ευρώ ενίσχυσης που παρέχονταν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. κινητοποιούνταν επιπλέον ποσό 0,64 ευρώ.

Ο αν. υπουργός είπε ακόμη ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να βγει εύκολα από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, χωρίς τους πόρους της Ευρώπης. Όπως είπε, για την Ελλάδα, οι κοινοτικοί πόροι διαχρονικά αποτελούσαν σημαντικό μέσο για τη στήριξη της οικονομίας, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. «Είναι γεγονός ότι καταφέραμε να ανακάμψουμε και ότι χωρίς τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία η ανάκαμψη θα ήταν βραδύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, ανέφερε ότι σύμφωνα με μια μελέτη, κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, εκτιμάται ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων ενίσχυσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 2,2% ετησίως έως το 2015. Η συμβολή δε αυτή προβλέπεται να ανέλθει σε 2,8% έως το τέλος του 2023.

Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η χώρα είχε στη διάθεσή της 22,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα από τα ταμεία της Ευρώπης και μέχρι σήμερα υπήρξε απορρόφηση του 85%. Μάλιστα τονίσθηκε ότι υπάρχει υπερδέσμευση πόρων, τόσο σε επίπεδο εντάξεων, όσο και σε επίπεδο συμβάσεων, ώστε στο τέλος του έτους η χώρα να πετύχει ένα ομαλό κλείσιμο του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Στο νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2021-2027 η χώρα ήδη έχει πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς.

Οι δηλώσεις του αν. υπουργού έγιναν στην κλειστή συνάντηση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την πολιτική συνοχής στην Ε.Ε. που συνεδρίασε χθες που έγινε στο Ζάππειο. Η ομάδα αυτή συστάθηκε με στόχο την διαμόρφωση εθνικών θέσεων για την πολιτική συνοχή που θα ακολουθηθεί Ενωμένη Ευρώπη μετά το 2027. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και η χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο σηματοδότησε την έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση των εθνικών θέσεων και προτεραιοτήτων της χώρας μας για την Πολιτική Συνοχής.

Η Ελλάδα «καίγεται» με το θέμα της πολιτικής συνοχής καθώς η ίδια βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκει την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις Περιφέρειες. Στην Ελλάδα η Πολιτική Συνοχής υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ και των Προγραμμάτων του και στο τρέχον ΕΣΠΑ 2021-2027 συγχρηματοδοτούνται δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 26,2 δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα περίοδο, θα υλοποιηθεί και η πρωτοβουλία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο σήμερα παρέχει στη χώρα κοινοτικούς όρους ύψους 30,1 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί, μετά την διαπραγμάτευση του REpowerEU, θα ανέλθουν σε 36 δισ. ευρώ. Αν στους πόρους αυτούς προστεθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 τότε ανέρχονται σε περίπου 62 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η χώρα σε μια περίοδο (2021-2027) έχει στη διάθεση της κοινοτικούς πόρους που στο παρελθόν είχε σε τρεις διαφορετικές περιόδους (2000-2020).