Ηλεκτρονικό «σαφάρι» για μαύρο χρήμα σε 3.750.000 φορολογούμενους που το 2021 δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ εξαπολύει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να εξακριβώσει ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι όντως ζουν με αυτά τα χρήματα. Το βάρος θα πέσει στις δαπάνες που αποτελούν το «κλειδί» για τις ψηφιακές διασταυρώσεις και την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα, αυτή την εβδομάδα ξεκινά πιλοτικά η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «Έλεγχος Live» που «τρέχει» στα τάμπλετ των ελεγκτών και τους δίνει τη δυνατότητα να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Πληθώρα «φτωχών»

Τα στοιχεία με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2022 στην Εφορία (αποκτήθηκαν το 2021) έχουν σημάνει τον συναγερμό στην ΑΑΔΕ, καθώς σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους, όπως και έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα, εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Μάλιστα το 36,6% των φορολογουμένων έχει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ και μέσα σε αυτό το όριο εμφανίζονται ακόμα και οικογένειες με παιδιά. Επίσης, δύο στους δέκα φορολογούμενους ή 1.349.991, που αποτελούν το 20,4% των 6.605.272 δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι στην Εφορία, δηλώνουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος. Μάλιστα αυτό το πρόβλημα το έχει εντοπίσει και η Κομισιόν. Αυτός είναι και ο λόγος που στο τραπέζι του νέου οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σχέδιο με παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Έλεγχος δαπανών

Σε πρώτη φάση η ΑΑΔΕ θα σκανάρει τις δαπάνες (προφανώς από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους) για αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ώστε από το φθινόπωρο να γίνει εκτεταμένος έλεγχος στις πλέον κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εκτός από τις αγορές που έγιναν σε σουπερμάρκετ, καταστήματα λιανικής κ.λπ., θα εστιάσουν και στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Στα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
  • Στα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους 2021 εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Στα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
  • Στα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής.
Ρεπορτάζ: Μάριος Χριστοδούλου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/7