Μέτρα ύψους 1,34 δισ. ευρώ με αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικές ενισχύσεις που θα δώσουν «ανάσες» σε πάνω από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά φέρνει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της νέας θητείας.
Τα μέτρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά, με τους νέους ηλικίας 18-19 ετών να περνούν πρώτοι από το ταμείο για να λάβουν το Υouth Ρass των 150 ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ τον ίδιο μήνα θα πληρωθούν οι δύο από τις τρεις δόσεις του Μarket Ρass των 22-100 ευρώ.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα «τρέχει» το μέτρο με τις μειωμένες τιμές των προϊόντων που θα βρίσκονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ από το 2024 θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις που αποτελούν την «καρδιά» των ελαφρύνσεων και θα κάνουν τη διαφορά στη τσέπη, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών για 663.000 εργαζομένους, η οποία σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει τον έναν μισθό. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα μπει σε εφαρμογή η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ ανά τέκνο.

Με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου, αυξάνεται εμμέσως το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, με το όφελος να φαίνεται μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου στις μηνιαίες αποδοχές. Το μέτρο αφορά 1,340 εκατομμύρια οικογένειες με παιδιά. Τη σκυτάλη θα πάρει ο ΕΝΦΙΑ από τον Μάιο, καθώς 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές ξεκλειδώνουν πρόσθετη μείωση 10% στον λογαριασμό του φόρου. Υπάρχουν, ωστόσο, δικλίδες για την έκπτωση που δεν αποτελούν εμπόδιο για την περίμετρο των δικαιούχων.

13_2

Αναλυτικότερα, ο «οδικός χάρτης» με τις αυξήσεις μισθών, επιδομάτων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις έχει ως εξής:

Σεπτέμβριος 2023

Μarket Pass: Περίπου 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την ενίσχυση η οποία θα καλύπτει ακόμα ένα τρίμηνο (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, ενώ ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή δύο δόσεων μέσα στον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση στο gov.gr, παρά μόνο οι καινούργιοι. Επίσης, αμετάβλητα διατηρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Youth Pass: Οι πληρωμές των 150 ευρώ για 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο, με το ποσό να πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Ιανουάριος 2024

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, όσοι αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο κι εκείνοι που έχουν παιδιά είναι οι πιο κερδισμένοι από τους δημοσίους υπαλλήλους με βάση το νέο μισθολόγιο από την 1η/1/2024. Οι αυξήσεις διαμορφώνονται από 3,25% έως και 17% στις αποδοχές 663.000 δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μεσοσταθμικά θα ανέλθουν συνολικά σε 1.292 ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2023. «Καθαρά» (μετά τις κρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους κ.λπ.) το μέσο ετήσιο όφελος θα φτάσει στα 800 ευρώ τον χρόνο. Εκτός από την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ, που αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα κι εκείνων που λαμβάνουν στον μισθό τους «προσωπική διαφορά» -παρότι κανονικά δεν θα έπαιρναν καμία πραγματική μισθολογική αύξηση στα επόμενα χρόνια, μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά στο μισθό τους-, όσοι έχουν θέσεις ευθύνης θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος, όπως και όσοι έχουν παιδιά θα λάβουν επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.

Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά: Από τον Ιανουάριο του 2024 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν αύξηση των καθαρών αποδοχών από 6,4 έως 18,3 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το αν εργάζονται στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό γιατί με την αύξηση του αφορολογήτου θα μειωθεί το ποσό του φόρου που παρακρατείται κάθε μήνα. Το ετήσιο όφελος φθάνει τα 90 ευρώ για τους φορολογουμένους με ένα παιδί και τα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους που έχουν δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα δουν τη φορολογική ελάφρυνση με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025. Με την αύξηση των 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ για φορολογουμένους με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με δύο παιδιά, σε 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά και σε 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά. Για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα έχουν ελαφρύνσεις ανέρχεται σε 1,34 εκατ.

Μάιος 2024

Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Θεσπίζεται ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται με υπουργική απόφαση και κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις ασφάλισης κατοικιών με πλαστά συμβόλαια.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/7