Αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4 δισ. ευρώ το 2024, με τη «μερίδα του λέοντος» να πηγαίνει στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, λόγω της αναπροσαρμογής μισθών, συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων, προβλέπει η εγκύκλιος του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Θάνου Πετραλιά για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, σενάρια για νέα μέτρα στήριξης με επίκεντρο τις ευπαθείς ομάδες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και αξιολογούνται στη βάση των προβλέψεων για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Ο στόχος για φέτος είναι για 1,1% του ΑΕΠ, ενώ αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για επίτευξη πλεονάσματος 1,3% με 1,4% του ΑΕΠ. Η καλύτερη αυτή επίδοση απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για παροχές ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το «πακέτο» αναμένεται να γνωστοποιήσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και στην «πρώτη γραμμή» θα βρεθούν η αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης και ένα νέο σχήμα επιδοτήσεων, που θα ξεφουσκώνει τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και με μικρό κόστος πιθανότατα για τα ταμεία, από τη στιγμή που το βάρος την επόμενη χρονιά πέφτει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με βασικές κινητήριες δυνάμεις τη συμπίεση των πρωτογενών δαπανών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης.

Οι στόχοι

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη, η χώρα μας θα πορεύεται με τους στόχους που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας (2023 - 2026), όπου ο πήχης για το πλεόνασμα ανεβαίνει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, έτος κατά το οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 3%, από 2,3% που είναι η εκτίμηση για το τρέχον έτος. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 150,8% του ΑΕΠ το 2024, ενώ καθοδικά θα κινηθεί και ο πληθωρισμός, καθώς από το 4% το 2023 θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2024. Στο μέτωπο του νέου Προϋπολογισμού, με βάση τις οδηγίες του κ. Πετραλιά προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου για τα ανώτατα όρια δαπανών το επόμενο έτος, το πλαφόν του κονδυλίου για τη Γενική Κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 72,7 δισ. ευρώ, από 68,7 δισ. ευρώ που είναι η οροφή για φέτος.

Τα ανώτατα όρια των δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού για το 2024 θα ανέλθουν στα 68,78 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται δαπάνες για τόκους 6,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του 2024, από 5,1 δισ. ευρώ που θα ανέλθουν φέτος. Σύμφωνα με τη στοχοθεσία, τα κονδύλια για επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ, ενώ 4,340 δισ. ευρώ θα δοθούν επιπλέον μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κοινωνικές μεταβιβάσεις

Επίσης αυξημένο κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 22,6 δισ. ευρώ για το 2024, από 21,7 δισ. ευρώ φέτος, είναι το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επιδοτήσεις, ενώ ανεβαίνει και η οροφή των πόρων σε Υγεία και Παιδεία κατά 400 εκατ. ευρώ (5,096 δισ. ευρώ) και 180 εκατ. ευρώ ( 5,935 δισ. ευρώ), αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού», ενώ οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο Προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.



Δύσκολο περιβάλλον

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην εγκύκλιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και επισημαίνεται ότι η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 29 Ιουλίου 2023.