Τις πληγές τους μετρούν η Ρόδος (κατά κύριο λόγο) και η Κέρκυρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πυρκαγιές που είχαν και οικονομικό αντίκτυπο, καθώς πρόκειται για δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για Ελληνες και ξένους τουρίστες.

Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο στη Ρόδο λόγω και του εύρους των καταστροφών σε δασικές εκτάσεις και ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχεία. Έτσι, το νησί είναι αντιμέτωπο με ακυρώσεις, αλλά και αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό, που επηρεάζει την τουριστική σεζόν στο σύνολό της. Σε επικοινωνία που είχαμε με ξενοδόχους τονίστηκε το γεγονός ότι ιδιαίτερα στη Ρόδο υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος, με την επισήμανση όμως της θετικής στάσης των ταξιδιωτών κατά την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου και με τις ακυρώσεις να μην επηρεάζουν προσώρας το νησί.

Στην Κέρκυρα, το κλίμα φαίνεται να είναι διαφορετικό, καθώς η πυρκαγιά δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής μεγάλο αριθμό ακυρώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού. Μιλώντας στα «Π», ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Αθανάσιος Βυρίνης, υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρεάσει τη high season, καθώς οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, αλλά και Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος είναι λιγότερο θερμοί και προσφέρουν «ένα πολύ ωραίο, ήπιο κλίμα, το οποίο για τις βόρειες χώρες και ειδικά σε περιόδους ενεργειακής κρίσης είναι ιδανικό».

«Πάγωσαν»

Ταυτόχρονα και αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο, γνωστοποιεί ότι έχουν παγώσει κάποιες κρατήσεις και ειδικά για τα πληττόμενα ξενοδοχεία. «Είναι πρώιμο ακόμη να μιλήσουμε για οικονομικές επιπτώσεις. Θα γίνει η καταγραφή όταν σβήσει το μέτωπο της φωτιάς και μετά θα προσπαθήσουμε να δούμε τι λύση υπάρχει, για να μη χαθεί η τουριστική σεζόν», μας λέει. «Το πλήγμα είναι μεγάλο. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να το περιορίσουμε. Είναι νωρίς ακόμη να σχολιάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις, όμως επικρατεί προβληματισμός για τις ακυρώσεις που υπάρχουν για το προσεχές διάστημα».

Ακυρώσεις

Η Δέσποινα Αργυρού, που ασχολείται με την τουριστική διαμονή στο νησί, μέσω Airbnb, αναφέρει ότι υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις, που έγκεινται στις ακυρώσεις των προγραμματισμένων διακοπών. Σημειώνει ότι κάποιοι από τους τουρίστες προσπαθούν να μεταθέσουν τις διακοπές τους σε άλλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και του χρόνου, καθώς κινούνται εκ του ασφαλούς σύμφωνα με τις ενημερώσεις και τα δημοσιεύματα που διαβάζουν.

Τονίζει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι άμεσος σε όλα τα επίπεδα, γιατί δεν μπορούν να δουν τα αξιοθέατα, καθώς αρκετά έχουν καεί, και δεν μπορούν να γυρίσουν όλο το νησί, προκειμένου να το απολαύσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία. Οπως αναφέρει, με την καλή θέληση και των ξενοδόχων, αλλά και των ταξιδιωτών υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια κοινή γραμμή, προκειμένου να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί, επισημαίνοντας όμως το γεγονός της άμεσης ενημέρωσης που έλαβαν οι ταξιδιώτες σχετικά με τη φωτιά, κάτι που οι ίδιοι αναγνώρισαν ως θετικό.

Ανησυχία

Ο πρόεδρος ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης, επισημαίνει στα «Π» ότι μέχρι στιγμής στο νησί ο αντίκτυπος δεν είναι μεγάλος. Οι επισκέπτες σαφώς και εξέφρασαν μια ανησυχία για το αν είναι ασφαλής ο προορισμός, αλλά επισήμανε την ευγνωμοσύνη τους αναφορικά με τον χειρισμό της κατάστασης όταν ξέσπασε το πύρινο μέτωπο και το ότι γύρισαν στα καταλύματά τους με ασφάλεια. Όπως αναφέρει, υπάρχουν ακυρώσεις στα βόρεια του νησιού, όμως όχι σε ανησυχητικό βαθμό για την πορεία του τουριστικού προϊόντος. «Αν το ελέγξουμε, θα επανέλθουμε σε κανονικότητα σύντομα και θα κυλήσει ομαλά η χρονιά μας».

Αρωγοί

Ο Ρεθυμνιώτης ξενοδόχος Γιώργος Μαραβελάκης απαντά στα ερωτήματα του κατά πόσον η κλιματική αλλαγή μετακυλύει τις κρατήσεις των τουριστών, αλλά, φυσικά, και αν υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος εξαιτίας των πυρκαγιών. Όπως αναφέρει, εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο τα τουριστικά γραφεία έχουν ζητήσει να μετακινηθούν οι κρατήσεις για Ρόδο και Κέρκυρα (πληττόμενες περιοχές) σε Κρήτη, Κω και Πελοπόννησο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, φυσιολογικά θα ανοίξει εκ νέου η τουριστική σεζόν. «Όλοι οι σύλλογοι ξενοδόχων ανά την Ελλάδα στεκόμαστε αρωγοί στους συναδέλφους μας στις περιοχές που μαστίζονται από τις πυρκαγιές», λέει.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Ιουλίου 2023.