Περίπου 2.800.000 νοικοκυριά θα λάβουν τον Οκτώβριο το «Market pass» ύψους 66-300 ευρώ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε μία δόση. Η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων «πάει πίσω» το χρονοδιάγραμμα και για την πληρωμή της κάρτας αγορών στους δικαιούχους, καθώς για τη χορήγηση (ή μη) της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία.

Με το κύμα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα να μην κοπάζει, ανοίγοντας «τρύπες» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση παρατείνει για ακόμα τρεις μήνες την ενίσχυση, με στόχο την αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αλλάζουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι περσινοί δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν καινούργια αίτηση, εκτός κι αν επιλέξουν αλλαγή στον τρόπο πληρωμής με πίστωση των χρημάτων σε ψηφιακή κάρτα, αντί κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ή το αντίστροφο.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα επιλογής θα δοθεί μέσω της πλατφόρμας που θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων από παλιούς που είχαν «κοπεί», επειδή δεν κάλυπταν τα κριτήρια, και νέους δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά της ενίσχυσης, παραμένουν ίδια με τον πρώτο κύκλο. Η παροχή ανέρχεται στο 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του «Market pass» μέσω χρεωστικής κάρτας, τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα λάβει το 80% της ενίσχυσης.