Στην Αθήνα στρέφονται όλο και πιο έντονα οι προβολείς των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων.

Έναν μήνα μετά τις εκλογές και την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, ο ευρωπαϊκός Τύπος και οι ξένοι αναλυτές αναδεικνύουν και πάλι το ελληνικό success story, με αιχμή τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, την προσδοκώμενη αναβάθμιση που θα ανατρέψει τα δεδομένα της υπερδεκαετούς κρίσης, αλλά και το επενδυτικό τσουνάμι των 70-100 δισ. ευρώ που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.

Χθες, σε μία ημέρα που η διεθνής οικονομική επικαιρότητα περιστρεφόταν γύρω από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Fitch, η γερμανική «Süddeutsche Zeitung» έγραφε «ύμνους» για τη χώρα μας, προεξοφλώντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέλθει σε μια χρυσή εποχή».


Ανάπτυξη

Από τις κεραίες της εφημερίδας δεν ξέφυγε η… ουρανομήκης ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που με κέρδη άνω του 44% φέτος βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, αλλά και η μεγάλη υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είναι πλέον χαμηλότερα των ιταλικών, κάνοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Global X, να διαπιστώνουν ότι οι αγορές ποντάρουν πλέον τα λεφτά τους υπέρ της Ελλάδας, αντί να στοιχηματίζουν εναντίον της, όπως στο παρελθόν.

Το στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις υπέρ της Ελλάδας είναι οι πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Το 2021 και το 2022 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8% και 6% αντιστοίχως. Ακόμη και φέτος, με ανάπτυξη άνω του 2,4%, αναμένεται να αναπτυχθεί δύο φορές ισχυρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας για τις επενδύσεις ότι ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να διαφωνεί με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 30 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν σε εκατοντάδες έργα, όπως στην επέκταση του μετρό στην Αττική, στην εγχώρια παραγωγή υδρογόνου και στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης», αναφέρει το γερμανικό Μέσο.

Επιπλέον, η «Süddeutsche Zeitung» εξηγεί πώς τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους καθιστούν ελκυστική την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων: «Το επίπεδο χρέους στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει πλέον το 200% του ΑΕΠ, αλλά έχει μειωθεί στο 171%, με προοπτική σημαντικής περαιτέρω μείωσης τα επόμενα χρόνια, ενώ ακόμη και αυτό το βουνό χρέους βρίσκεται περίπου κατά τα 3/4 σε χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή