Η απόφαση για ταχεία διεύρυνση του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι χαμηλότερες τιμές λόγω του αρχικού σταδίου ανάπτυξης που βρίσκεται στις γειτονικές χώρες ο τομέας της πράσινης ενέργειας και η ανάγκη διαφοροποίησης οδηγεί τις διοικήσεις των μεγάλων ενεργειακών ομίλων σε ράλι επέκτασης στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι, ακολουθούν το δρόμο που είχε ανοίξει προ αρκετών ετών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων περί τα 130 MW σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Όπως έχει υποστηρίξει παλαιότερα και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η Ελλάδα θα παραμείνει για το προβλεπτό μέλλον χώρα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς οι ενεργειακοί όμιλοι αποκτούν βάσεις στις γειτονικές αγορές.

Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκε η συμφωνία της HellenIQ Energy με την Mytilineos για την κατασκευή και απόκτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία καθώς και δεύτερη συμφωνία (με τοπικό παίκτη, κατά πληροφορίες) για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών 600 MW. Στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας είχε μπει νωρίτερα η ΔΕΗ η οποία εξαγόρασε προ μηνών τις δραστηριότητες της ιταλικής Enel και στη συνέχεια απέκτησε φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 210 MW επίσης από την Mytilineos.

Προ ημερών η ΔΕΗ αγόρασε ένα ακόμα αιολικό πάρκο, ισχύος 84 MW, στη Ρουμανία με την απόκτηση της Land Power από τον ρωσικό όμιλο Lukoil. Με την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, η ΔΕΗ αποκτά οκτώ εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 499 MW και τέσσερα φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 36 MW. Στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο στη Ρουμανία περιλαμβάνονται επτά νέα αιολικά, με συνολική ισχύ 2,3 GW και 11 φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 3,1 GW.

Περισσότερο διευρυμένη διεθνή παρουσία έχει στις ΑΠΕ η Mytilineos ως κατασκευαστής μονάδων για λογαριασμό τρίτων αλλά και ως developer, δηλαδή ως εταιρεία που αναπτύσσει, κυρίως φωτοβολταϊκά, και στη συνέχεια τα μεταβιβάζει σε άλλους ενεργειακούς ομίλους. Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ήδη ανακοινώσει πως υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία με την αιγυπτιακή Infinity Power για ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Αίγυπτο μέσω των οποίων θα τροφοδοτείται με ενέργεια η σχεδιαζόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της αφρικανικής χώρας με την Ελλάδα.

Εκτός της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που είναι περισσότερο ώριμες αγορές λόγω και της συμμετοχής στην ΕΕ οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι βλέπουν και προς Αλβανία, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο. Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε υποστηρίξει πως εκτός από το σχεδιασμό για ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου σε Πολωνία και Βουλγαρία, όπου ήδη δραστηριοποιείται, επιδιώκει και την επέκτασή του στις αγορές της Ρουμανίας και της Αλβανίας, με στόχο το 1 GW μονάδων ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Η κυβέρνηση της Σερβίας παρουσίασε, επίσης πρόσφατα, σχέδιο για ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ ισχύος περί τα 3 GW, ενώ είναι σε εξέλιξη, από τον Ιούνιο, δημοπρασία για 450 MW ΑΠΕ. Μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2 GW επιδιώκει να αναπτύξει μέσω στρατηγικών συνεργασιών η σερβική ΔΕΗ (Elektroprivreda Srbije – EPS).

Προ ημερών, ο πρώτος διαγωνισμός για φωτοβολταϊκό στο Κοσσυφοπέδιο πήρε παράταση 45 ημερών με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον και από ελληνικούς ομίλους. Η Αλβανία προχώρησε προ ημερών σε διαγωνισμό για το πρώτο αιολικό με την κοινοπραξία Total Eren – KMV να καταθέτει τη χαμηλότερη τιμή. Στον ίδιο διαγωνισμό εμφανίστηκαν και οι τουρκικοί όμιλοι Güriş και Mogan Energy, σε συνεργασία με την τοπική BRD Energy, αλλά και η αυστριακή Verbund. Σύντομα η Αλβανία δημοπρατεί φωτοβολταϊκά ισχύος 300 MW. Η γαλλική Voltalia, μέσω της θυγατρικής στην Ελλάδα, αναπτύσσει ήδη μεγάλο φωτοβολταϊκό στη γειτονική χώρα.