Εκκαθάριση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ώστε απ' όλο το «βουνό» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 142,6 δισ. ευρώ σε Εφορία και ΕΦΚΑ να μείνουν αυτά που μπορούν να εισπραχθούν. Το σχέδιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και εξετάζεται προβλέπει τον ταχύτερο αποχαρακτηρισμό των «κόκκινων» οφειλών, που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης», ώστε να αδειάσει η λίστα από τις χρεοκοπημένες εδώ και χρόνια εταιρείες και να πάψει η στατιστική να τις υπολογίζει μαζί με το «φέσι» των υπόλοιπων φοροφυγάδων.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή τη δημόσια ανακοίνωση των στοιχείων με τους μεγαλοοφειλέτες την περασμένη εβδομάδα. Μέσα στον κατάλογο με τις οφειλές άνω των 150.000 ευρώ βρίσκονταν πολλά «φαντάσματα» του παρελθόντος, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία για τα κρατικά ταμεία, με τα ονόματα των πτωχευμένων εταιρειών απλώς να επαναλαμβάνονται. Μολονότι στη λίστα με τα 270.007 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες βρίσκονταν και πολλοί νέοι φοροφυγάδες, την παράσταση έκλεψαν οι «σκελετοί», με την αγορά να γελάει με το μέτρο της διαπόμπευσης, που έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και να χάνει τον στόχο της φορολογικής συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτοί που το προηγούμενο διάστημα έτρεμαν να μην «κρεμαστούν στα μανταλάκια» έχουν αρχίσει να παίρνουν βαθιές ανάσες, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε αλλού, με αποτέλεσμα να εξασθενεί η πίεση για να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της φορολογικής διοίκησης.

Υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης, στο οικονομικό επιτελείο καταστρώνουν νέα πλάνα για τα ληξιπρόθεσμα, ξεκινώντας από τα «κόκκινα» χρέη της Εφορίας, που ανέρχονται σε 105 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα σχετικά με το ποια από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και ποια να διαγραφούν μελλοντικά. Αν και το πραγματικό ληξιπρόθεσμο, μετά την αφαίρεση των ανεπίδεκτων είσπραξης 26,3 δισ. ευρώ, τοποθετείται στα 78,68 δισ. ευρώ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι πολύ πιο χαμηλό. Με δεδομένο ότι χιλιάδες από τους οφειλέτες δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, αυτομάτως ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στο αρχείο με τα ληξιπρόθεσμα, προκειμένου μέσα από τις νέες διαδικασίες να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των πολιτών που θα εμφανίζονται ως πραγματικοί οφειλέτες της Εφορίας.

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ

Το πότε ένα χρέος χαρακτηρίζεται ανεπίδεκτο είσπραξης προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, πρέπει:

  1. Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυποχρέων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.
  2. Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
  3. Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής Αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
  4. Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
  5. Για χρέη εταιρειών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και υπό εκκαθάριση ή πτώχευση απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους αυτούς, οι 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Την ίδια στιγμή, οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το ίδιο διάστημα κινούνται πάνω από τα 2,8 δισ. ευρώ, με τα 500 εκατ. ευρώ να είναι τα φρέσκα χρέη, που μπήκαν στη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των χρεών, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του Δημοσίου ή 1,87 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ, με τον αριθμό αυτών να βαίνει μειούμενος. Στον αντίποδα, παρατηρείται αύξηση των μεσαίων και μεγάλων οφειλετών, με τα μεγαλύτερα «φέσια» στην Εφορία να έχουν ρίξει 9.023 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά μέσο όρο χρωστούν πάνω από 9 εκατ. ευρώ ο καθένας. Αναφορικά με την ποιοτική διάρθρωση των χρεών, το 57% αυτών, που αντιστοιχεί σε 46,3 δισ. ευρώ, πηγάζει κυρίως από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.λπ.).

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 12/08