Επειδή, όπως έλεγαν οι παλιοί, «καλύτερα να παίζεις με τη φωτιά παρά με την εφορία...», πάρτε χαρτί και μολυβί και ας δούμε όλες τις επικίνδυνες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να σας φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση απέναντι στις φορολογικές Αρχές για παλαιότερα εισοδήματα (και συγκεκριμένα για το 2017, για το οποίο και συμπληρώνεται τετραετία). Αποκρύψατε φορολογικά στοιχεία (π.χ. αποκτήσατε ή πουλήσατε ακίνητο και δεν το δηλώσατε, εισπράξατε «μαύρα» ενοίκια κ.λπ.); Δηλώσατε ανακριβή ή ψευδή στοιχεία στην εφορία; Μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον λογιστή σας, γιατί έρχεται έκτακτος φόρος!

Πολύ συνοπτικά, εξετάζονται: ακίνητα που αγοραστήκαν ή πουλήθηκαν, καταθέσεις που δεν έχουν παραστατικά, αναδρομικά που αποκρύφτηκαν, ενοίκια που παραμένουν αδήλωτα, ΕΝΦΙΑ που δεν πληρώθηκε, ΦΠΑ που απεκρύβη, διαφορές εσόδων και δαπανών, γονικές παροχές με αδήλωτα χρήματα, ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπέζης, «εξαφανισμένα» ΑΦΜ, εικονικές συναλλαγές.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι φοροτεχνικοί, Γ. Χριστόπουλος, Β. Αμπελιώτης, Χ. Γρίγκας, Α. Μουζάκης λύνουν όλες τις απορίες:

-Τι είδους θα είναι οι έλεγχοι;

Θα είναι πολλαπλών ειδών και θα αφορούν τους πάντες!

- Πού θα πέσει το βάρος;

Σε διασταυρώσεις, ώστε να βρεθούν όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα κρύβουν εισοδήματα ή ακίνητη περιουσία ή έχουν αδήλωτες εισπράξεις κ.λπ.

- Ποιοι κάνουν τους ελέγχους;

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τα πλέον έμπειρα στελέχη της.

- Ποιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους;

Έρχεται καταλογισμός πρόσθετων φόρων, προστίμων και τόκων σε μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν δήλωσαν αναδρομικά ποσά αποδοχών. Επίσης, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκρυψαν εισοδήματα. Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Νομικές οντότητες που δεν δήλωσαν και δεν πλήρωσαν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

- Τι γίνεται με τα αδήλωτα αναδρομικά συνταξιούχων;

Όσοι δεν δήλωσαν τα πλήρη ποσά ή δήλωσαν μικρότερα αναδρομικά από το 2017, έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια για την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018.

- Όσοι ανταποκρίνονται τι έχουν να περιμένουν;

Αν καταθέσουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, επιβαρύνονται με τα επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος ή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Όσοι δεν το κάνουν;

Θα αντιμετωπίσουν τους φόρους που αναλογούν στα ποσά αυτά...

- Οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ψευδή στοιχεία;

73,1% των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων (268.027) δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 10.000€

Η ΑΑΔΕ μέσω εξειδικευμένου μηχανισμού εντοπίζει ποσά που δεν δηλώθηκαν από πλευράς ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να μην καταβάλουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Έτσι διασταυρώνει, ελέγχει και καταλογίζει απόκρυψη εσόδων.

- Και μετά;

Μετά έρχονται οι διασταυρώσεις, καταγράφονται όλες οι παράτυπες περιπτώσεις απόκρυψης εσόδων, ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι και είτε πληρώνουν είτε ξεκινά γενικός έλεγχος...

0,5% των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων (1.699) δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000€

 

- Με τα ακίνητα τι γίνεται;

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν εισοδήματα που απέκτησαν από αυτά μπαίνουν στο στόχαστρο ελέγχων... Η ΑΑΔΕ ήδη κινείται δραστήρια σε τρεις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και διασταυρώνει στοιχεία για εισοδήματα από ακίνητα των ετών 2020-2022.

- Πώς γίνονται οι διασταυρώσεις;

Κατ' αρχάς, διασταυρώνονται τα δεδομένα των ιδιοκτητών για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν «λάθος». Ήδη παραλαμβάνουν ειδοποιητήρια για την κατάθεση εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας.

- Τι γίνεται για όσους ανταποκρίνονται στα ειδοποιητήρια;

Καλούνται να καταβάλουν τον επιπλέον φόρο.

- Και όσοι δεν ανταποκρίνονται;

Θα κληθούν να πληρώσουν τους επιπλέον φόρους, πρόστιμα για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων αλλά και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

- Τι γίνεται με τα νομικά πρόσωπα;

Όσα δεν υπέβαλαν Ε9 το 2018 και δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ, θα λάβουν από την ΑΑΔΕ «ραβασάκι» με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για το 2018.

- Πώς θα πληρωθεί ο φόρος;

Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση ή να υποβάλουν πάλι εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση εκπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2018, ώστε να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστικά πληρωμής ΕΝΦΙΑ.

- Υπάρχει σχέδιο για ταυτόχρονη διασταύρωση στοιχείων;

Ναι, μπορεί η ΑΑΔΕ να διασταυρώνει δηλώσεις ΦΠΑ και ΜΥΦ. Έτσι διαπιστώνει όλες τις περιπτώσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπου υπάρχει απόκλιση δηλωθέντων στοιχείων.

- Πώς γίνεται αυτό;

Από τα ακαθάριστα έσοδα, τις δαπάνες μεταξύ φορολογίας εισοδήματος, δηλώσεων ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων.

- Τι δείχνουν αυτές οι αποκλίσεις;

Φωτογραφίζουν ποιοι έχουν αποκρύψει έσοδα, ποιες δαπάνες είναι υψηλότερες από αυτές που πραγματοποίησαν και ποιοι απέκρυψαν εισοδήματα.

- Δίδεται κάποια προτεραιότητα στους ελέγχους;

Σε υποθέσεις του φορολογικού έτους 2017, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2023.

- Με τις καταθέσεις τι γίνεται;

Υπάρχει ηλεκτρονικό «μάτι» που ελέγχει καταθέσεις, αναλήψεις και συναλλαγές με κάρτες! Ουδέν κρυπτόν πλέον υπό την εφορίαν!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/08/2023.