Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων και στις συναλλαγές µε την Εφορία, µειώσεις στις αντικειµενικές αξίες, επέκτασή τους σε όλη τη χώρα και κλείσιµο της «ψαλίδας» µε τις εµπορικές τιµές περιλαµβάνει η ατζέντα του οικονοµικού επιτελείου.

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης που θα ξετυλίγεται σταδιακά προβλέπει:

1. «Κούρεµα» σε αντικειµενικές τιµές: Το φθινόπωρο, και µάλιστα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναµένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο µε τις διορθώσεις στις αντικειµενικές αξίες των δήµων οι οποίοι έχουν υποβάλει ενστάσεις αντιδρώντας στις αυξήσεις των τιµών ζώνης των ακινήτων που εφαρµόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ειδική οµάδα εργασίας ολοκληρώνει τον έλεγχο των αιτήσεων - ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι µισοί δήµοι της χώρας. Στις περιοχές όπου η αρµόδια επιτροπή διαπιστώσει υπέρµετρες αυξήσεις των τιµών ζώνης, ιδιώτες εκτιµητές ακινήτων θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειµενικές αξίες. Σηµειώνεται ότι περίπου 145 δήµοι έχουν ζητήσει µε αιτιολογηµένη γνώµη «κούρεµα» στις αντικειµενικές τιµές.

2. Επέκταση του αντικειµενικού συστήµατος σε όλη τη χώρα: Ιδιώτες πιστοποιηµένοι εκτιµητές ακινήτων θα προσδιορίσουν τις τιµές ζώνης σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραµένουν εκτός αντικειµενικού συστήµατος.

Πρόκειται για το υπολειπόµενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούµενα πολεοδοµικά στοιχεία για την ένταξή τους στο σύστηµα αντικειµενικού προσδιορισµού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστηµα των αντικειµενικών τιµών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, η Αγία Μαρίνα, ο Χάρακας, το ∆ασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαµίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναµένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειµενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (∆ιακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυµπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αµύνταιο, Αγιος Παντελεήµονας, Πρέσπες, Φιλώτας, ∆ροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

3.«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»: Από την 1η Νοεµβρίου 2023 οι διαδικασίες µεταβίβασης ακινήτου θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου».

Η νέα εφαρµογή e-Μεταβίβαση λειτουργεί πιλοτικά, αλλά έχει «δεχτεί» ελάχιστες µεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και να «φορτωθούν» στην πλατφόρµα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η µεταβίβαση ενός ακινήτου. Σηµειώνεται ότι το νέο σύστηµα αφορά αποκλειστικά συµβάσεις µεταξύ φυσικών προσώπων επί εµπραγµάτων δικαιωµάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί και λειτουργεί Κτηµατολογικό Γραφείο.

4. Αυτόµατη αναπροσαρµογή αντικειµενικών αξιών: Τους πρώτους µήνες του 2024 αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστηµα αυτόµατης προσαρµογής των αντικειµενικών αξιών των ακινήτων στις µεταβολές των εµπορικών τιµών, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, ανοίγοντας ακόµα περισσότερο την ψαλίδα. Με το νέο σύστηµα η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, ανάλογα µε τις εξελίξεις στην κτηµαταγορά. 

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 19/8