Ελάχιστα πίσω πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα με τις αιτήσεις και την πληρωμή του «Market pass 2», αφού στο υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν το αυτονόητο: πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μετά θα γίνει η αξιολόγηση των δικαιούχων, που υπολογίζονται σε 2.800.000.

Την ίδια στιγμή, με το κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα να μην κοπάζει και να προκαλεί πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση της ενίσχυσης για ακόμα δύο μήνες, δηλαδή έως το τέλος του έτους, για την αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών με κόστος 170.000.000 ευρώ για τα ταμεία.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για τη δεύτερη κάρτα αγορών θα ανοίξει στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εισοδημάτων του 2022 από την ΑΑΔΕ για τους παλιούς δικαιούχους, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα.

Από το πόσο γρήγορα θα «τρέξει» η διπλή αυτή διαδικασία θα εξαρτηθεί και το πότε θα καταβληθεί το επίδομα. Αν δηλαδή θα δοθεί σε δύο δόσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ή εφάπαξ τον Οκτώβριο. Ωστόσο, πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο της εφάπαξ καταβολής του.

Το μέτρο, όπως ψηφίστηκε, προβλέπει νέο γύρο επιδότησης των νοικοκυριών για αγορές μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Όσοι έλαβαν το «Market pass» στο παρελθόν δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

Αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο είτε διότι υπερέβαιναν τα όρια με βάση τα εισοδήματα του 2021 (δηλώσεις 2022). Ωστόσο για τους παλιούς δικαιούχους θα υπάρξει η δυνατότητα αλλαγής στον τρόπο πληρωμής με πίστωση των χρημάτων σε ψηφιακή κάρτα, αντί κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό -ή το αντίστροφο.

Προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι και για το «Market pass 2» τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ίδια: δηλαδή 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι και 5.000 επιπλέον για κάθε προστατευόμενο τέκνο, με ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ οι έγγαμοι.

Το ποσόν της ενίσχυσης ανά μήνα παραμένει στα 22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, έως 100 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέρχονται σε 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το ποσόν αυτό πιστώνεται σε όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.) και λαϊκές αγορές. Και αν δεν χρησιμοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και επιστρέφεται στο Δημόσιο.

Αντιθέτως, αν ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό του, τότε μπορεί να κρατήσει τα λεφτά ή να τα ξοδέψει όπως θέλει χωρίς περιορισμούς. Αλλά θα λάβει το 80% της ενίσχυσης. Δηλαδή η ενίσχυση θα είναι 17,60-80 ευρώ τον μήνα ή 52,80-240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου.