Πώς προχωρά η μεγάλη ισραηλινή επένδυση στην Κύθνο
Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η μεγάλη πολυτελής επένδυση, με το όνομα «Genesis of The Royal Baths of Kythnos», του Ισραηλινού επιχειρηματία Άβραχαμ Ραβίντ, στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ξενία Κύθνου» με τις ιαματικές πηγές. Η επένδυση που αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ είναι στη φάση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο powergame.gr o δήμαρχος της Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης «οι εντατικές εργασίες για την υλοποίηση του 5άστερου project αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το τέλος της θερινής σεζόν». Προς το παρόν, οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αφορούν στατικές παρεμβάσεις στο ξενοδοχείο Ξενία. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε και μία μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού δεν ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη λόγω κάποιων θεμάτων που προέκυψαν στις προσβάσεις για τα ΑμεΑ.
Η συγκεκριμένη επένδυση στο εμβληματικό ακίνητο της Κύθνου, το οποίο ρήμαζε για χρόνια παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες αξιοποίησης του, προβλέπει την πλήρη αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου. Ακόμη, τη δημιουργία ενός ανοιχτού δημόσιου πάρκου, αλλά και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, καθώς ο επιχειρηματίας Άβραχαμ Ραβίντ έχει αγοράσει πίσω από το Ξενία ένα ακόμη οικόπεδο συνολικής έκτασης περί τα 14 στρέμματα. Στα αρχιτεκτονικά σχέδια ο επενδυτής μελλοντικά σκοπεύει να δημιουργήσει ίσως και μία μεγάλη μαρίνα που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Λουτρών.
Τα δικαιώματα αξιοποίησης του ιστορικού Ξενία Κύθνου πέρασαν και επίσημα στην εταιρεία Xenia Kythnos, του ισραηλινού επενδυτή και της γυναίκας του μετά από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το 2022, για 99 ολόκληρα χρόνια, έναντι περίπου 2,86 εκατ. ευρώ. Ο ισραηλινός Αβραχαμ Ραβίντ τόνισε κατά το παρελθόν ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι η αφορμή ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες επενδύσεις στο νησί. Ο ισραηλινός δραστηριοποιείται στον χώρο του λιανεμπορίου και ειδικότερα στην ανάπτυξη κατασκευή και διαχείριση των σούπερ μάρκετ αλλά και πλέον των τουριστικών αναπτύξεων. Στον ίδιον ανήκει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Victory, με πάνω από 3.000 εργαζομένους και έδρα στο Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, και δραστηριοποιείται πλέον και στον τομέα της χονδρικής τροφίμων.
Το ιστορικό ακίνητο
Το διατηρητέο κτίριο που δεσπόζει στο συγκεκριμένο ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα Christian Hansen. Στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, την περίοδο 1871-1891, και χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου. Το ξενοδοχείο έχει δυναμικότητα 96 κλινών σε 46 δωμάτια και έπαψε λειτουργεί από το 1999. Εντός του ακινήτου υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, η αλατούχα ιαματική πηγή των «Αγίων Αναργύρων» και η σιδηρούχα ιαματική πηγή «Κάκαβος» που θεωρούνται οι πρώτες υποδομές ιαματικού τουρισμού που λειτούργησαν στην Ελλάδα.