Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ο περιορισμός της θα οδηγήσει και στη μείωση της φορολογίας και των επιβαρύνσεων που υπάρχουν ακόμα από τα χρόνια των μνημονίων. Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης: «Θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα ακούσετε το Σάββατο στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και όχι με ευχολόγια. Αποτελεί και δική μου προσωπική πρόκληση και αυτήν την τετραετία θα είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θέλω να το ακούσουν πρωτίστως όσοι φοροδιαφεύγουν, ότι εννοούμε απολύτως όλα όσα λέμε: τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι δεξιά, αριστερά ή κεντρώα, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα και σε λίγους μήνες, όχι σε πέντε τέρμινα, θα έχουμε να δείξουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία ήδη το καλοκαίρι κινήθηκε με συγκεκριμένους ελέγχους και περισσότερους ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό είναι τα εξής:

 

Διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι η «ναυαρχίδα» των ρυθμίσεων για τη φοροδιαφυγή, ενώ αποτελεί και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το λέω προς όλους τους ενδιαφερόμενους, για να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελαστικότητας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει και δεν περνάει από το χέρι μας ώστε η διασύνδεση να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024, διότι εκτός των άλλων η χώρα θα χάσει χρήματα αν δεν συνδεθούν», ανέφερε και υπενθύμισε τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες: πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους POS και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ακατάλληλα POS.

Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Σήμερα αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αλλά προαιρετικά. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία.

Επέκταση POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτόν ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λπ.). Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Παράλληλα, με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση το φθινόπωρο η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα υλοποιήσουν το δεύτερο πακέτο των προεκλογικών εξαγγελιών και συγκεκριμένα:

 

Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να μειωθούν κατά 30% σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα.

Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά:

20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320 – 800 ευρώ,

30% το 2026 για να περιοριστεί στα 224 έως 560 ευρώ και

το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τελείως, έπειτα από 15 χρόνια.