Όχι μόνο για τους μεγάλους οφειλέτες με μεγάλα ακίνητα, αλλά και για τους μικρούς, που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε άτυπο μορατόριουμ προστασίας από τις τράπεζες, θα αρχίσει να «χτυπάει» το ηλεκτρονικό σφυρί από την 1η Σεπτεμβρίου. Μόνο για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι 1.248 πλειστηριασμοί, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα του eauction από τις 13 Ιανουαρίου 2023.

Με βάση τις τελευταίες αναρτήσεις που έγιναν στις 4 Ιουλίου, από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 24 Μαΐου του 2024 στην πλατφόρμα του eauction έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 13.033 πλειστηριασμοί.

Με ένα μικρό διάλειμμα δύο εβδομάδων από τις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 του μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πλειστηριασμοί θα δρομολογούνται πλέον κανονικά για όλους τους οφειλέτες, χωρίς έξτρα πέπλο προστασίας. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πάψει να ισχύει το άτυπο όριο προστασίας που είχαν θέσει οι τράπεζες προεκλογικά για οφειλέτες με ακίνητα εμπορικής αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ.

Μέσα σε αυτούς οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης υπολογίζουν ότι βρίσκονται 15.000 οφειλέτες οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται ευάλωτοι. Ωστόσο, μόλις καμιά εκατοστή έχουν επιδιώξει να ενταχθούν στο ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας (κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων του νέου πτωχευτικού νόμου). Παράλληλα, από μια περίμετρο 30.000 δανειοληπτών που θα μπορούσαν να πάρουν το πρόγραμμα των τραπεζών για την επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης από την άνοδο των επιτοκίων, δεν ξεπερνούν τους 3.000 όσοι επεδίωξαν να επωφεληθούν.

Και τα δύο φαινόμενα λειτουργούν κατά τυχόν νέου μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς, καθώς διαπιστώνεται ότι αυτό που προέχει για τους οφειλέτες είναι να μην αποκαλύψουν τα πραγματικά τους οικονομικά στοιχεία…

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η πόρτα των πλειστηριασμών θα είναι πλέον ορθάνοιχτη, καθώς υπάρχει σχεδόν πλήρες το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ και οι χρηματοδοτικοί φορείς προσφέρουν πληθώρα διμερών ρυθμίσεων στους δανειολήπτες προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Τελευταίο κομμάτι στο παζλ του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας είναι η σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ο φορέας θα παρεμβαίνει στους πλειστηριασμούς για να αγοράσει την κατοικία των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, έτσι ώστε αυτοί να αποφύγουν την έξωση και να συνεχίσουν να διαμένουν στην κατοικία τους έναντι καταβολής συμβολικού ενοικίου, το οποίο θα έχει και κρατική επιδότηση.

Η υπόθεση του Φορέα Ακινήτων έχει βαλτώσει για καιρό, αλλά οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες εφεξής. Μέσα στον Σεπτέμβριο η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα υποβάλει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Ακινήτων, προκειμένου να υιοθετηθούν νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν να συμβαδίσουν τα ζητούμενα της Πολιτείας με αυτά των επενδυτών που θα «τρέξουν» τον φορέα. Η εύρεση κοινού τόπου με τους επενδυτές είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς ο φορέας οφείλει να λειτουργήσει με αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που αναμένονται, πληροφορίες του «MoneyPro» αναφέρουν ότι θα είναι η αγορά των κατοικιών από τον φορέα κατά τους πλειστηριασμούς σε τιμή χαμηλότερη της πρώτης προσφοράς, ενδεχομένως έως και στο 65%, όπως θα συνέβαινε αν η αγορά γινόταν σε επόμενους πλειστηριασμούς εφόσον ο πρώτος κηρυσσόταν άγονος.

Με τον Φορέα Ακινήτων να μπαίνει οσονούπω σε τροχιά υλοποίησης, το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού να ανεβάζει συνεχώς στροφές με τις βελτιώσεις που γίνονται -και άλλες που αναμένεται να έρθουν-, τις ολοένα περισσότερες ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, αλλά και το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας για τους ευάλωτους μέχρι τη λειτουργία του φορέα, υπάρχει πλέον πλήρης «γκάμα» επιλογών για όλους τους οφειλέτες, ώστε να ρυθμίσουν το χρέος τους.

Το βέβαιο (και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως επισημαίνουν κυβέρνηση και πιστωτές) είναι ότι χρέη δεν πρόκειται να χαριστούν. Ο κάθε οφειλέτης θα πληρώσει αναλόγως των δυνατοτήτων του, ειδάλλως θα αποδεχτεί την πτώχευση (με απαλλαγή του ίδιου και των κληρονόμων του από το χρέος) και την οδό του Φορέα Ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών γίνονται με γενναία «κουρέματα». Ενδεικτικά, στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, οι χρηματοδοτικοί φορείς έχουν δώσει μέσο «κούρεμα» οφειλών 26%, ενώ στο 45,7% των οφειλών έχει δοθεί «κούρεμα» που ξεπερνάει το 30%.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 2/9