Αναμενόμενη μείωση εσόδων και κερδών παρουσιάζουν στο α’ εξάμηνο του 2023 οι εισηγμένες στο Χ.Α.

Για 17 επιχειρήσεις που έχουν παρουσιάσει οικονομικά αποτελέσματα εμφανίζεται κατά μέσο όρο μείωση εσόδων 5,2% και μείωση καθαρών κερδών (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) κατά 8,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙTDA) καταγράφουν μια μικρή άνοδο 3,4%. Η κάμψη αυτή θεωρείται φυσιολογική, καθώς πέρυσι, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, υπήρξε υπέρμετρη αύξηση εσόδων (+50%) και καθαρών κερδών (+330%).

Οι ενεργειακές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, η Motor-Oil κ.ά., σημείωσαν πέρυσι επιδόσεις-ρεκόρ. Φέτος, που οι τιμές ενέργειας προσγειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα, τα έσοδα και τα κέρδη τους μειώνονται. Παραμένουν, ωστόσο, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα εκείνων του 2021. Η καταγεγραμμένη μείωση εσόδων και κερδών στις ενεργειακές επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια πορεία.

Η MYTILINEOS Group, για παράδειγμα, πέτυχε και φέτος εντυπωσιακές διψήφιες μεταβολές στα έσοδα και τα κέρδη της. Επίσης, η ΔΕΗ, παρά τη μεγάλη μείωση εσόδων κατά 18% -αντιστοιχεί σε 810 εκατ. ευρώ-, κατέγραψε σημαντικά καθαρά κέρδη, ύψους 175 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 17,5 εκατ. ευρώ. Ολα δείχνουν ότι του χρόνου η διοίκηση της εταιρείας θα διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά μετά το 2015. Την επιδείνωση των μεγεθών των εισηγμένων συγκράτησε σε μεγάλο βαθμό η καλή πορεία ορισμένων επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού τομέα.

Πέραν της MYTILINEOS Group, εντυπωσιακά αποτελέσματα είχαν στο εξάμηνο η Coca-Cola HBC (CCHBC) και η Titan. Η πρώτη πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση κερδών -152,3%-, φτάνοντας στα 385,7 εκατ. ευρώ, από 152,9 εκατ. που ήταν το α’ εξάμηνο του 2022. Η μεγάλη αυτή αύξηση κερδών είναι κυρίως αποτέλεσμα της μεγάλης πρόβλεψης που έλαβε η διοίκηση της CCHBC το 2022, ύψους 190 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτή την πρόβλεψη, η αύξηση των κερδών περιορίζεται στο 22,7%. Από την άλλη πλευρά, η Titan σημείωσε και αυτή σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών, καθώς η ζήτηση τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ελλάδα ήταν πολύ υψηλή.

Στη χώρα μας τα μεγάλα έργα αλλά και ο οικοδομικός οργασμός επιφέρουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης σε δομικα υλικά. Παρά το γεγονός ότι φέτος οι τράπεζες τα πήγαν πολύ καλά, σημειώνοντας υψηλή οργανική ανάπτυξη, εντούτοις τα δημοσιευμένα αποτελέσματά τους είναι αντίστοιχα -αν όχι και χειρότερα- με εκείνα του α’ εξαμήνου 2022. Κατά την περίοδο εκείνη, οι τράπεζες σημείωσαν σημαντικά έσοδα και κέρδη από την αποεπένδυσή τους στις δραστηριότητές τους διαχείρισης πιστωτικών καρτών και POS. Ετσι, τουλάχιστον ονομαστικά, η θετική πορεία των εσόδων από τόκους των τραπεζών λόγω της αύξησης των επιτοκίων δεν γίνεται άμεσα εμφανής από τα δημοσιευμένα στοιχεία. Θα φανεί, ωστόσο, πιο πολύ στο β’ εξάμηνο του 2023 και, φυσικά, μέσα στο 2024.

Τέλος, θετική πορεία έχουν μικρότερες επιχειρήσεις, όπως οι Μοτοδυναμική, Π. Πετρόπουλος και Entersoft. Τα οικονομικά μεγέθη τους υποδηλώνουν ισχυρή -τουλάχιστον διψήφια- ανάπτυξη.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 2/9