Ξαναμπαίνει στο τραπέζι της κυβερνητικής ατζέντας -με δύο σενάρια- η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης έναντι «φυσικών καταστροφών», μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία και τις φωτιές στο τέλος Αυγούστου, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει με σοβαρό εκτροχιασμό ο νέος προϋπολογισμός λόγω ανακατεύθυνσης πόρων.

Το θέμα άνοιξε ήδη στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους μέσω των οποίων αφενός να διασφαλίζονται τα δημοσιονομικά, αφετέρου να ελαχιστοποιείται το κόστος στήριξης και να είναι σε αδύναμες ομάδες.

Ήδη εξετάζεται η ευρωπαϊκή εμπειρία, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα απέχει μακράν απ’ τα τεκταινόμενα στα ΕΕ, καθώς στη χώρα μας η ασφάλιση έναντι φυσικών φαινομένων περιορίζεται στο 15%, με μόλις 2 στα 10 σπίτια να είναι ασφαλισμένα και αυτά, στην πλειονότητά τους, επειδή είναι με δανεισμό και η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Υποχρεωτική όμως είναι η ασφάλιση σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και Ρουμανία.

Στο τραπέζι

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι -με τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024- είναι δύο. Συγκεκριμένα:

  • 1. Η υποχρεωτικότητα να αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου (ζώνες που γειτνιάζουν με δάσος, περιοχές που θα χαρακτηριστούν επικίνδυνες για πλημμύρες ή για σεισμούς). Η υποχρεωτική ασφάλιση του ακινήτου μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για την κατασκευή αυθαιρέτων, τα οποία δεν θα ασφαλίζονται. Σε αυτό το σενάριο δένει η υπόσχεση του οικονομικού επιτελείου στον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, για την ενίσχυση του 3ου πυλώνα ασφάλισης, κυρίως με φορολογικά κίνητρα.
  • 2. Το δεύτερο σενάριο αφορά ένα μοντέλο που εξετάζεται παγκόσμια και είναι πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα, μέσω των συμπράξεων δήμων - ασφαλιστικών εταιρειών για καλύψεις πρόσθετες του κράτους, καθώς από μόνος του κανένας κρατικός φορέας δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος και το κόστος μιας μεγάλης καταστροφής, είτε αυτή είναι πυρκαγιά είτε σεισμός, είτε πλημμύρα. Το ασφαλιστικό πακέτο θα συνάπτεται από τους δήμους που είναι σε «κόκκινες περιοχές» και θα επιμερίζεται στους δημότες μέσω της δημοτικής φορολόγησης.
*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 13 Σεπτεμβρίου 2023.