Στη δημιουργία νέου «μεγάλου αδελφού» για τον πλούτο των Ελλήνων ιδιοκτητών, που ξεπερνά σε αξία τα 770 δισ. ευρώ, προχωρά η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο, εκτός από τα στοιχεία με τα βασικά χαρακτηριστικά (διαμέρισμα, οικόπεδο, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.ά.) στόχος είναι να «φορτώσει» με περισσότερες πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν 7.178.651 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Μεταξύ των στοιχείων που θα έρθουν να «γεμίσουν» το νέο ηλεκτρονικό αρχείο θα είναι δεδομένα για τα ακίνητα για το αν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών και πολλά άλλα.

Διασύνδεση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο και έτσι οι φορολογικές Αρχές θα έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για το προφίλ των φορολογουμένων και θα μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης των ακινήτων ή αλλοίωσης των στοιχείων τους, προκειμένου να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ ή μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο, καθώς θα παρακολουθούν και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν στις περιοχές που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.

Πρόστιμα

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Εάν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων προκύπτει αλλαγή σε στοιχεία του ακινήτου που οδηγούν σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων), ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Τα στοιχεία με βάση την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ που έχει στην διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνουν αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας κατά 8 δισ. ευρώ το 2023, στα 770 δισ. ευρώ από 762 δισ. ευρώ που ήταν το 2022, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, και 643 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή